Megjelent: 9 éve

Középpontban a magyar válságadó

Az Európai Bizottság elnökének címzett levéllel párhuzamosan a 13 nagyvállalat az illetékes EU-szerveknél is panaszt nyújtott be azért, hogy az uniós jog megsértése miatt eljárás induljon Magyarország ellen - írja a Népszabadság.

A tizenhármak között jól ismert cégek vezetői találhatóak. (Allianz, Deutsche Telekom, Rewe, E.ON, RWE, EnBW, OMV, Baumax Axa,ING, Aegon, CEZ) A cégek elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar cégek számára bizonyos éves árbevételi határok, illetve a szövetkezeti alapú szerveződések kibúvót nyújtanak a kormány által kivetett különadók alól.

A Welt Online emlékeztet arra, hogy az Allianz, az Axa, az Aegon és az ING magyarországi leányvállalatait érinti a nyugdíjreform is, amely keretében hárommillió polgár legalább kilencmilliárd eurónyi megtakarítását akarják az állami nyugdíjalapba "visszakényszeríteni". A tizenhárom vállalat úgy érzi, amagyar kormány intézkedései - az uniós jogot sértő módon - diszkriminálják őket a magyar vállalatokkal szemben.

A Welt Online beszámolója után a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap közölt hétfőn beszámolót, melyben Rainer Brüderle német gazdasági miniszter bírálja a magyar kormányt a külföldi konszerneket sújtó különadó miatt. A Süddeutsche Zeitung ismerteti, hogy a 13 cégvezető számításai szerint az adó 1,3 milliárd euró (nagyjából 360 milliárd forint) bevételt jelent a magyar költségvetésnek, és csaknem kizárólag olyan szektorokat érint (energetika, telekommunikáció, kereskedelem, pénzügyi szolgáltatások), amelyeken külföldi vállalatok a meghatározó szereplők. Ugyanakkor hazai cégeket egyes esetekben kifejezetten mentesítenek a különadó terhe alól, például a kiskereskedelem területén. Az osztrák gazdasági miniszter is osztja a magyar válságadókat érintő külföldi bírálatokat - közölte hétfőn Reinhold Mitterlehner szóvivője.

Az Európai Bizottság tanulmányozza a külföldi nagyvállalatoknak a magyarországi válságadókkal kapcsolatos panaszlevelét - közölte hétfőn a brüsszeli végrehajtó testület egyik szóvivője. Egyelőre nincs szó hivatalos vizsgálatról, arról csak az elemzés befejezése után hoz döntést a bizottság - tette hozzá Olivier Bailly, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva. Hozzátette: a panasz viszont hivatalos, de ez még nem jelenti azt, hogy a bizottság automatikusan "esetként" kezeli a témát.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter