Megjelent: 3 éve

Külpiacok felé kacsintgatnak a hazai e-kereskedők

A hazai e-kereskedelem évek óta dinamikus növekedést képes felmutatni, ráadásul a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzet jelentős tömegeket terelt a biztonságosabb online vásárlás irányába.

A nemzetközi szinten tapasztalt bizonytalanság és az ellátási láncok akadozása miatt a külpiacok meghódítására tett törekvések alábbhagytak az utóbbi egy évben, azonban piaci szakértők szerint új lendület várható.

A megkérdezett marketingszakértő szerint a hazai e-kereskedők 10-15 százaléka tervez külföldi piacnyitást a következő időszakban. Fontos látni azonban, hogy a törekvést nem követi törvényszerűen megvalósulás, sokak számára a terjeszkedés által jelentett kihívások elrettentőek lehetnek, holott megfelelő exportterv, tudatos marketing és stabil logisztika birtokában versenyképessé válhatnának a külpiacokon.

A marketingszakértő szerint azt is látni kell, hogy a hazai e-kereskedők egyelőre visszafogott eredményeket tudnak felmutatni a külföldi piacokon. Szerencsére vannak pozitív példák, mint az Extreme Digital, amely hét külföldi országban működtet idegennyelvű webáruházat; többek között Németországban is (edigital.de), a világ egyik legerősebb e-kereskedelmi piacán.

A határokon átívelő e-kereskedelem megerősödése jelentős gazdasági előnyt jelenthetne az ország számára, hiszen a szektorra jellemző a központosítás. A már említett Extreme Digital budapesti központtal működteti a külföldi portfólióhoz tartozó webáruházait; hasonló mondható el a cseh Alza kapcsán, amely zömében prágai szakembergárdával irányítja a magyarországi tevékenységét.

A közösségi cél természetesen az lenne, hogy a lehető legtöbb hazai e-kereskedő jelenjen meg a külpiacokon komplex helyi szolgáltatást biztosítva, vagyis a célpiacnak megfelelő nyelven készített tartalommal és ügyfélszolgálattal rendelkezzen.

Ha terjeszkednénk…

E-kereskedelmi szakértők egyetértenek abban, hogy a terjeszkedés legfontosabb eleme a célpiac megválasztása. Ezt minden esetben csakis alapos vizsgálattal képzelhető el. Mindenekelőtt fel kell tárni a lehetőségeket, illetve fel kell mérni, hogy az általunk forgalmazott termékek iránt milyen érdeklődés mutatkozik az adott régióban. Szerencsére ez könnyedén elvégezhető akár ingyenes szolgáltatások és alkalmazások segítségével is; a Google Trends és a Market Finder épp ezt a célt szolgálja.

De nem feledkezhetünk meg a belépést akadályozó tényezőkről sem. Elsősorban jogi és adózási viszonyrendszerekre kell gondolni, amelyek plusz feladatokat és költségeket róhatnak ránk, vagy akár a szállítási idők növekedését okozhatják.

Ezt követően el kell készítenünk a piacra lépés stratégiai tervét. Meg kell terveznünk mindent, ami a zavartalan működéshez szükséges. Emellett fel kell mérnünk a reklámozási lehetőségeinket, illetve azokhoz megtérülési rátát kell párosítanunk. Különös figyelmet kell szentelnünk a digitális marketingeszközökre, mint az ár-összehasonlító oldalak és a kattintásalapú hirdetési szolgáltatások.

Ha kellő alapossággal végezzük a kutatást, biztosak lehetünk benne, hogy azonosítani tudjuk a külpiacok jellegzetességeit, így kiválaszthatjuk azt a célpiacot, ami a legjobb lehetőségeket tartogatja számunkra.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter