Megjelent: 9 éve

Legalább 900 államilag támogatott jogászhallgatóra lenne szükség

Évente legalább kilencszáz új hallgatót kellene felvenni támogatott jogászképzésre csak ahhoz, hogy az állam jogászigényét kielégítsék - közölte az MTI a Magyar Hírlap január 31-i száma nyomán, mely a Felsőoktatási és Tudományos Tanács számára készített elemzésre hivatkozik.

A Szalay Gyula, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja és Kocsis Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének oktatója által készített elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar munkaerőpiacon csaknem 55 ezer jogász tevékenykedik, ebből 34 ezren állami funkcióhoz kapcsolódó munkakörben dolgoznak.

A jogász életpálya hossza átlagosan 35 év, vagyis minden évben több mint 1500 friss diplomásnak kell kilépnie az egyetemekről ahhoz, hogy biztosított legyen a reprodukció, ehhez - 20 százalékos lemorzsolódással számolva - legalább évi 1800 fős kapacitás szükséges. Ha csak az állami igényt vesszük, akkor is évente legalább 900 hallgatót kellene felvenni támogatott jogászképzésre. "Ennél alacsonyabb létszám az állami funkciók gyakorlását már közvetlenül gátolja, tehát az államilag finanszírozott létszám ennél kevesebb nem lehet" - szögezték le a szakemberek a lap szerint.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a joghallgatók a teljes hallgatói létszám négy-öt százalékát teszik ki, ami nemzetközi összehasonlításban alacsony, az uniós átlag ugyanis ennek kétszerese. Ősszel a tavalyi 800 helyett 100 hallgatót vehetnek fel állami ösztöndíjas jogászképzésre a felsőoktatási intézmények - emlékeztet a lap.

Magyar Hírlap/MTI/edupress.hu
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: emeljék az álláskeresési járadék időtartamát és összegét!

Az MSZP szerint 80 százalékos bértámogatást kéne adni azoknak, akik elbocsátás előtt állnak. Teljes cikk

Nem közeledtek az álláspontok a minimálbérről szóló bértárgyaláson

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke nehéz tárgyalásra számít. Teljes cikk

Online év végi bulikat tartanak a cégek

A cégek körében az online szabadulószoba és a gasztroworkshop a legnépszerűbb. Teljes cikk