kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Lesz-e pénz jövőre az oktatásra?

Számos önkormányzatnak okoz gondot a helyi oktatás fenntartása, a probléma mára nemcsak a kistelepüléseket, hanem a nagyvárosokat is elérte.

A 104 ezer lakosú Székesfehérvárnak szerencsére nincsenek napi működési gondjai, viszont a jövőre kieső források komoly gondot okozhatnak - jelentette ki Csapó Csilla, a település alpolgármestere az E-Magyarország 2008 konferencia Önkormányzatok és régiók elnevezésű fórumán. Elmondása szerint az évi 40 milliárdos költségvetésből - melyből hétmilliárd az állami támogatás - élő város bevételeinek majdnem fele a helyi iparűzési adóból (hipa) folyik be, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben úgy számolnak, hogy jövőre csak az idei összeg háromnegyedét tudják ilyen címen beszedni.

Székesfehérvár 58 oktatási intézményt tart fent, az általános iskolai tanulókhoz a költségek 50 százalékát, az óvodásokhoz még többet, a bölcsődésekhez pedig 70 százalékot ad a település. A helyzet akkor lehet kritikus, ha jövőre tényleg a várt mértékben csökkent a hipa-ból befolyó összeg, mert "a lakosság részéről jogos igény, hogy a szolgáltatásokat maradéktalanul teljesítsük, ami így jövőre biztosan nehezebb lesz" - hangsúlyozta a városvezető. A helyzetet súlyosbítja, hogy a környékbeli településekről is sokan Székesfehérvárra hozzák a diákokat, mivel gyakran nem tudják elindítani a hetedik, nyolcadik osztályt - közölte Csapó Csilla.

Látni kell, hogy amennyiben a vidéki iskolák tanulói a városba költöznek, az extra bevételt jelent az önkormányzatnak, hiszen amíg nő a normatív támogatás, addig nem indítanak új osztályokat, maximum megemelik azok létszámát, így nem kell több tanárt felvenni, nem fogyasztanak több áramot - reagált Gyenesei István önkormányzati miniszter. Szerinte a gond inkább ott keletkezik, ahol megszűnnek az iskolák. Az igaz, hogy a közalkalmazottakat a bővülő létszám miatt meg tudják tartani, ám összességében nő a kiadás, mivel minden tanuló után a költségek ötven százalékát az önkormányzat állja - válaszolt Csapó Csilla.


Gondok a kicsiknél isAz 1750 lakosú Kaposfő 330 milliós éves költségvetéssel rendelkezik, melyből igen nehéz a helyi oktatási intézmények fenntartása - jelentette ki Sztanyi Tibor polgármester. Elmondása szerint a költséghatékonyság érdekében próbálnak megegyezni a környékbeli településekkel, hogy közösen üzemeltessék az iskolákat, ám ez nem megy könnyen: mindkét községben azonos számú tanuló van, ezért igen nehéz megállapodni, hogy maga az intézmény hol működjön tovább. Az együttműködés érdekében engedményeket kell tenni, kompromisszumot kell kötni - emelte ki Sztanyi Tibor. Ebben a kérdéskörben már közeledtek az álláspontok, így a településvezető szerint van rá remény, hogy a közeljövőben megállapodásra jutnak.


Státuszt és pénzt a megyéknekA megyei önkormányzatok nincsenek jó helyzetben, hiszen a területfejlesztési feladatokat a régiók vették át, a korábban pénzforrást jelentő illetékhivatalok pedig az APEH-hoz kerültek - kezdte előadását Kovács János, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége főjegyzői kollégiumának tagja, a Borsod megyei Önkormányzat főjegyzője. További problémákat okoz, hogy az építkezésekhez kapcsolódó régészeti feladatokat is átszervezték - az Állami Régészeti Szolgálat vette át -, pedig ebből is komoly összegekkel számolhattak korábban. Elmondása szerint ezek az összegek nagyon hiányoznak a büdzséből, ezzel együtt a likviditási gondokat is könnyebben oldanák meg.

Ennek megfelelően azt szeretnék, hogy a forrásaikat növeljék meg, vagy legalább tartsák szinten. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a kis vidéki önkormányzatok gyakran a megyéknek adják át azokat a feladatokat, amelyeket már nem tudnak ellátni - például a pszichiátriák és a fogyatékkal élők fenntartását -, így tulajdonképpen folyamatosan növelve a megyék feladatkörét, egyben pedig a kiadásait is. Ugyancsak gondot okoz, hogy a kistérségi szakellátásra kétszázezer forinttal több támogatást adnak, mint ha az a megyei, vagy a települési önkormányzat látná el - emelte ki a szakember.

A megyék másik kívánsága az, hogy a kormány végre egyezzen meg a megyék gazdasági státuszában. "Ez egy jogalkotási kérdés, amiben jó lenne minél hamarabb kimondani a végleges döntést, hiszen ezzel stabilizálni tudnák a rendszert" - hangsúlyozta Kovács János.


Nem mindegy, mit fejlesztünkAz önkormányzati szektorban látni, hogy megvan a kedv és az igény a fejlesztésekre, azonban nem mindegy, hogy ezeket a beruházásokat később hogyan tudják fenntartani a helyhatóságok - közölte a Csanádi Ágnes, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért szerinte olyan beruházásokat kellene támogatni, amik olcsóbbá teszik a működést. Gondot okoz, hogy az ilyen fejlesztéseket a kormány részéről sem ösztönzik eléggé, de legalább ugyanilyen fontos lenne a helyi vezetők szemléletváltása is a témában - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy hatékonyság- és nem presztízsnövelő beruházásokra van szükség.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk