Megjelent: 15 éve

Lesz-e pénz jövőre az oktatásra?

Számos önkormányzatnak okoz gondot a helyi oktatás fenntartása, a probléma mára nemcsak a kistelepüléseket, hanem a nagyvárosokat is elérte.

A 104 ezer lakosú Székesfehérvárnak szerencsére nincsenek napi működési gondjai, viszont a jövőre kieső források komoly gondot okozhatnak - jelentette ki Csapó Csilla, a település alpolgármestere az E-Magyarország 2008 konferencia Önkormányzatok és régiók elnevezésű fórumán. Elmondása szerint az évi 40 milliárdos költségvetésből - melyből hétmilliárd az állami támogatás - élő város bevételeinek majdnem fele a helyi iparűzési adóból (hipa) folyik be, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben úgy számolnak, hogy jövőre csak az idei összeg háromnegyedét tudják ilyen címen beszedni.

Székesfehérvár 58 oktatási intézményt tart fent, az általános iskolai tanulókhoz a költségek 50 százalékát, az óvodásokhoz még többet, a bölcsődésekhez pedig 70 százalékot ad a település. A helyzet akkor lehet kritikus, ha jövőre tényleg a várt mértékben csökkent a hipa-ból befolyó összeg, mert "a lakosság részéről jogos igény, hogy a szolgáltatásokat maradéktalanul teljesítsük, ami így jövőre biztosan nehezebb lesz" - hangsúlyozta a városvezető. A helyzetet súlyosbítja, hogy a környékbeli településekről is sokan Székesfehérvárra hozzák a diákokat, mivel gyakran nem tudják elindítani a hetedik, nyolcadik osztályt - közölte Csapó Csilla.

Látni kell, hogy amennyiben a vidéki iskolák tanulói a városba költöznek, az extra bevételt jelent az önkormányzatnak, hiszen amíg nő a normatív támogatás, addig nem indítanak új osztályokat, maximum megemelik azok létszámát, így nem kell több tanárt felvenni, nem fogyasztanak több áramot - reagált Gyenesei István önkormányzati miniszter. Szerinte a gond inkább ott keletkezik, ahol megszűnnek az iskolák. Az igaz, hogy a közalkalmazottakat a bővülő létszám miatt meg tudják tartani, ám összességében nő a kiadás, mivel minden tanuló után a költségek ötven százalékát az önkormányzat állja - válaszolt Csapó Csilla.


Gondok a kicsiknél is



Az 1750 lakosú Kaposfő 330 milliós éves költségvetéssel rendelkezik, melyből igen nehéz a helyi oktatási intézmények fenntartása - jelentette ki Sztanyi Tibor polgármester. Elmondása szerint a költséghatékonyság érdekében próbálnak megegyezni a környékbeli településekkel, hogy közösen üzemeltessék az iskolákat, ám ez nem megy könnyen: mindkét községben azonos számú tanuló van, ezért igen nehéz megállapodni, hogy maga az intézmény hol működjön tovább. Az együttműködés érdekében engedményeket kell tenni, kompromisszumot kell kötni - emelte ki Sztanyi Tibor. Ebben a kérdéskörben már közeledtek az álláspontok, így a településvezető szerint van rá remény, hogy a közeljövőben megállapodásra jutnak.


Státuszt és pénzt a megyéknek



A megyei önkormányzatok nincsenek jó helyzetben, hiszen a területfejlesztési feladatokat a régiók vették át, a korábban pénzforrást jelentő illetékhivatalok pedig az APEH-hoz kerültek - kezdte előadását Kovács János, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége főjegyzői kollégiumának tagja, a Borsod megyei Önkormányzat főjegyzője. További problémákat okoz, hogy az építkezésekhez kapcsolódó régészeti feladatokat is átszervezték - az Állami Régészeti Szolgálat vette át -, pedig ebből is komoly összegekkel számolhattak korábban. Elmondása szerint ezek az összegek nagyon hiányoznak a büdzséből, ezzel együtt a likviditási gondokat is könnyebben oldanák meg.

Ennek megfelelően azt szeretnék, hogy a forrásaikat növeljék meg, vagy legalább tartsák szinten. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a kis vidéki önkormányzatok gyakran a megyéknek adják át azokat a feladatokat, amelyeket már nem tudnak ellátni - például a pszichiátriák és a fogyatékkal élők fenntartását -, így tulajdonképpen folyamatosan növelve a megyék feladatkörét, egyben pedig a kiadásait is. Ugyancsak gondot okoz, hogy a kistérségi szakellátásra kétszázezer forinttal több támogatást adnak, mint ha az a megyei, vagy a települési önkormányzat látná el - emelte ki a szakember.

A megyék másik kívánsága az, hogy a kormány végre egyezzen meg a megyék gazdasági státuszában. "Ez egy jogalkotási kérdés, amiben jó lenne minél hamarabb kimondani a végleges döntést, hiszen ezzel stabilizálni tudnák a rendszert" - hangsúlyozta Kovács János.


Nem mindegy, mit fejlesztünk



Az önkormányzati szektorban látni, hogy megvan a kedv és az igény a fejlesztésekre, azonban nem mindegy, hogy ezeket a beruházásokat később hogyan tudják fenntartani a helyhatóságok - közölte a Csanádi Ágnes, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért szerinte olyan beruházásokat kellene támogatni, amik olcsóbbá teszik a működést. Gondot okoz, hogy az ilyen fejlesztéseket a kormány részéről sem ösztönzik eléggé, de legalább ugyanilyen fontos lenne a helyi vezetők szemléletváltása is a témában - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy hatékonyság- és nem presztízsnövelő beruházásokra van szükség.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Lehet, hogy csak később lép életbe a pedagógusok státusztörvénye

Nem biztos, hogy június 1-jén szűnik meg a tanárok közfoglalkoztatotti státusza. Április 24-én újra sztrájkolnak a pedagógusok. Teljes cikk

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul. Teljes cikk

Az ELTE-n sem kell majd nyelvvizsga a diplomához

Az intézmény jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához. Teljes cikk