Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

LMP: béremelést a felsőoktatásban!

Béremelést szorgalmaz a felsőoktatásban az LMP, a párt szerint a felsőoktatási dolgozók bérének emelése nélkül kudarcba fullad a felsőoktatási reform is.

images

"Nincs minőségi felsőoktatás a benne oktatók megbecsülése nélkül. Hétfőn a parlamentben Balog Zoltánt fogja szembesíteni az LMP azzal, hogy a felsőoktatási dolgozók béremelése nélkül kudarcba fog fulladni a felsőoktatási reform is" - írta Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés oktatási bizottságának LMP-s alelnöke és Pető Ernő, a párt felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Hozzátették, a jövő évi költségvetési tervezet alapján a kormány a felsőoktatásra annyi forrást szán, ami nemhogy béremelésre, de a korábbi drasztikus megszorítások pótlására sem elég. A politikusok kitértek arra, hogy a hosszú távú kormányzati gondolkodásban sem szerepel a felsőoktatási dolgozók megbecsülése, hiszen a felsőoktatási stratégiában sem jelenik meg ez célkitűzésként.

Az ellenzéki párt szerint kulcskérdés, hogy a jövő diplomásait a legjobb szakemberek oktassák, s "ez nem megy versenyképes keresetek nélkül". Kiemelték, hogy az oktatói és kutató pálya folyamatosan veszít vonzerejéből, 2008 óta egy forint béremelést nem kaptak a felsőoktatásban dolgozók.

Az LMP rövid távon másfélszeresére-kétszeresére növelné a felsőoktatás költségvetési támogatását, és ezt - mint írták - minden körülmények között fenntartanák. A párt szerint szükség van a felsőoktatásban oktatók bérfejlesztésére, hogy az egyetemi oktatói pálya is versenyképes legyen a piaci szférával szemben, az ne szívja el teljesen a legjobb tanárokat, kutatókat - olvasható a közleményben.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter