Malév 
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

Megbénult légiközlekedés - Ferihegy ma is sztrájkol?

Stabil munkahelyi jövőt, kevesebb kölcsönzött munkaerőt és kedvezményes dolgozói részvényvásárlási lehetőséget követel a Ferihegyi Repülőtér kiszolgáló személyzete. Ennek érdekében tegnap az esti órákban háromórás sztrájkot tartottak a dolgozók, teljes káoszt okozva ezzel a reptéren.

Elmondásuk szerint munkájukat nem becsülik meg kellőképpen és az elmúlt évek 40 százalékos forgalomnövekedése ellenére mind a mai napig semmilyen jutalékban nem részesültek. Mint arról Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Napi Gazdaságnak tett interjújában beszámolt, nem csupán béremelésre, de a szabadságolási és a jutalomrendszer újragondolására is szükség lenne a vállalati rend helyreállításához.

Mint ismeretes, jelenleg 190 fő dolgozik a Budapest Airport alkalmazottjaként és további 120 főt az ABC Kft. munkaerő-kölcsönző biztosítja a vállalat számára. A közelgő privatizációs folyamat végeztével a dolgozók azt is szeretnék elérni, hogy a cégnek a jelenleginél jóval nagyobb arányban legyenek saját alkalmazottjai és biztosítsák annak jogi hátterét, hogy 3-4 évig biztosan megmarad jelenlegi állásuk. Követeléseik között a dolgozói részvények kedvezményes vásárlási lehetősége is szerepel szintúgy, mint az esetleges földi kiszolgáló-személyzet egy cégbe történő teljes kiszervezésekor az adott vállalatban való 20 százalékos tulajdonhányad megszerzése. Ezekkel a jogi kikötésekkel szeretnék ugyanis a magyar légitársaságnál dolgozók biztos munkahelyi szféráját megteremteni.

A szakszervezeti elnök a napilap számára úgy nyilatkozott, hogy "hiába volt a sztrájk tegnap a késői órákban Ferihegyen, a munkáltató még ma sem keresett meg bennünket, így az is elképzelhető, hogy hétfőn is munkabeszüntetést tartunk".

Follow hrportal_hu on Twitter