Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Megbírságolták az interneten panaszkodó rendőrtisztet

Egy novorosszijszki kerületi bíróság kedden kihirdetett ítéletében rágalmazás miatt nyilvános bocsánatkérésre kötelezett, és 50 ezer rubel (mintegy 330 ezer forint) pénzbírsággal sújtott egy volt orosz rendőrtisztet.

A felperesek - két érintett rendőri vezető - magánkeresetükben 100 ezer rubelt követeltek, továbbá annak kimondását, hogy volt beosztottjuk, Alekszej Dimovszkij becsületükben sértette meg őket. A vádlott védői bejelentették, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Dimovszkij őrnagy tavaly november 7-én tette fel a YouTube-ra nyilatkozatát, amelyben a szövetségi hatóságokhoz fordulva kérte, hogy tegyenek rendet a rendvédelmi szerveknél. Felsorolta felettesei számos jogsértését, és követelte, hogy találkozhasson Vlagyimir Putyin kormányfővel. Dimovszkij felvetései nyomán Rasid Nurgalijev belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el, s ezzel egy időben ismertté vált, hogy az őrnagyot elbocsátották állásából.

Túl ezen januárban büntetőeljárást indítottak ellene "hivatali helyzetével visszaélve elkövetett csalás" miatt. Konkrétan azzal vádolták meg, hogy szolgálati évei alatt összesen húszezer rubelt - valamivel több mint 132 ezer forintot - más célra költött, mint amire kiutalták. Nyomban vizsgálati fogságba helyezték, de március 7-én kiengedték, vállalnia kellett azonban, hogy nem utazik külföldre.

Az utóbbi hónapokban a korábbiaknál is gyakrabban számolt be a sajtó rendőrök által elkövetett bűntettekről, kierőszakolt vesztegetésekről, Dmitrij Medvegyev elnök pedig közölte, hogy rendet kell tenni a rendvédelmi szervek köreiben, és leváltott számos rendőri vezetőt.

A novorosszijszki őrnagy YouTube-felvétele azonban átszakította a gátat, s azóta egyre másra panaszkodnak a rendőrök az interneten országszerte a testületnél elkövetett jogsértésekre. Legutóbb az Omon, a belügyi elit alakulat tagjai fordultak a New Times című, ellenzékinek tekintett laphoz. A kommandósok főnökei azonnal cáfolták a levélben foglaltakat, közölték, hogy a nyilatkozókat már korábban elbocsátották, és kilátásba helyezték, hogy bírósághoz fordulnak. A lap azonban kitartott igazsága mellett, mire az alakulat vezetői sajtóértekezleten jelentették be, hogy a nyilatkozók minden állításukat visszavonták. Bírósági keresetről azóta sem érkezett hír.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter