Megjelent: 8 éve

Meghosszabbították a felsőoktatási felvételik jelentkezési határidejét

Meghosszabbítja a felvételi jelentkezési határidőt az Oktatásért Felelős Államtitkárság - áll a február 2-ai közleményben. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese szerint nem hetekben kellett volna mérni a halasztást, legalább egyéves felkészülési időt kellett volna hagyni.

Tűzoltásról van szó, ami nem jelent megoldást a felsőoktatási felvételi jelenlegi problémáira, az információhiányra - mondta el Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorhelyettese. "Valóban tarthatatlan volt a február 15-ei határidő, a megváltozott körülmények között viszont több időre lett volna szükség, ami nem hetekben mérhető. A finanszírozási rend megváltozását követően legalább egyéves haladékot kellet volna adni. Ez a kilenc nap arra elegendő, hogy legalább a felvételi feltételeit végigolvassák a jelentkezők és hozzátartozóik" - magyarázta Fábri György. A rektorhelyettes nem érti, miért éppen kilenc napot adott az államtitkárság. Úgy véli, ha a felvételi pontos feltételeit december 15-én kellett volna közzétenni, majd a rendes eljárási rend szerint február 15-ig adhatták volna be jelentkezési lapjukat az érdeklődők, a korábban tervezett időzítés analógiájára ebben az esetben is két hónapot kellett volna hagyni az új felvételi lehetőségek átgondolására. Így a határidőt logikusan márciusig kellett volna kitolni. "Ez viszont már az érettségire való felkészülést zavarta volna meg" - világít rá a nehézségekre Fábri György. Megjegyezte: az ELTE eddig sem a reklámokra helyezte a hangsúlyt, így a meghosszabbított határidő sem jelent törést a felvételi kampányban. "A toborzás során folytatjuk, amit elkezdtünk: a legkiválóbbakat szólítjuk meg, és látjuk el ezután is felvételi információkkal."

Várható volt, hogy a diákok informálása miatt meghosszabbítják a határidőt, a felvételizők és családjuk szempontjából egy bölcs, jó döntés született ezzel - mondta el az Edupressnek Tóth Gábor, az Edutus Főiskola stratégiai főigazgatója. Véleménye szerint ez jó hír a felvételizőknek, rossz viszont a felsőoktatási intézmények többségének. "A felsőoktatás számos pontja megváltozott az új törvény elfogadásával, a 24-ei határidővel viszont át tudják gondolni a felvételizők és szüleik, a megváltozott keretszámok és finanszírozási feltétek mellett mit tartanak a legjobb döntésnek. Az intézmények szempontjából pedig egy teljesen új környezetet teremt a határidő meghosszabbítása. Marketingdöntéseiket kell újragondolniuk az egyetemi vezetőknek: az idő rövidsége miatt a hirdetési felületek vásárlása helyett a leendő hallgatók informálására kell helyezni a hangsúlyt mindenkinek. Hiszen ezért hosszabbították meg a határidőt, a felvételi információk hiánya miatt."

Az Edutus Főiskola azonnal reagált a döntésre: "Holnaptól 0-tól 24 óráig tartó tájékoztatást biztosítunk az eddig naponta tíz órán keresztül elérthető nagyon népszerű, intézmény-független felvételi információs pont szolgálatunk helyett. Mobilon és skype-on is elérhetőek leszünk, ha bárkinek - szülőknek és diákoknak - kérdése lenne a felvételivel kapcsolatban. A lényeg most a legjobb döntés meghozatalán van és ebben kell segítenünk a családokat."

Budapesten, a belvárosban a Falk Miksa utcában eddig nyitva volt egyébként a Felvételi Információs Pont, ahol bárki kérdésére szívesen válaszoltak a szakemberek.

Középiskolákat kérdezett az államtitkárság

Az államtitkárság a határidő meghosszabbítását azzal indokolta, hogy középiskolások körében tájékozódott arról, ismerik-e a felsőoktatásba lépés új feltételeit.

Az államtitkárság elindította a módosításához szükséges jogi eljárást, melynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan illetve hagyományos módon, papír alapon postára adni.

A HÖOK is ezt javasolta

Pár perccel az államtitkárság közleménye előtt Facebook oldalán felhívta a figyelmet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája: "Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kiadott ombudsmani állásfoglalás is ráerősített aggályainkra, ezért a HÖOK Elnökségének mai döntése értelmében kéri az Oktatási Államtitkárságot, hogy haladéktalanul rendelje el a felvételi határidő meghosszabbítását! Kérésünket a nap folyamán eljuttattuk az államtitkárságnak."

edupress.hu


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk