Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Megjutalmazná vezetőit az AIG

Megjutalmazná összesen 250 millió dollárral a vezető menedzsereket az American International Group (AIG) biztosítótársaság, amely tavaly az amerikai vállalatok történetének legnagyobb veszteségét szenvedte el.

A tervek szerint a prémiumkeret túlnyomó részét - 200 millió dollárt - a pénzügyi termékekkel foglalkozó részleg munkatársai között osztanák szét. Ezen a részlegen végezték tavaly a társaságot végveszélybe sodró hitelpiaci kötvénybiztosítási csereügyleteket (CDS).

Az AIG sokáig a világ első számú biztosítója volt. 2008-ban közel 100 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. A szövetségi kormány nyúlt a hóna alá. Mostanáig nagyjából 180 milliárd dollárt költöttek a gyakorlatilag államosított vállalatra.

Idén márciusban közfelháborodást keltett, hogy cégvezetők felvettek összesen több mint 160 millió dollár jutalmat. A vitatott - de jogos, szerződés szerint járó - prémiumot végül a menedzserek egy része visszafizette, Barack Obama elnök pedig megbízta egy főtanácsadóját, Kenneth Feinberget, hogy rendezze a menedzserfizetések körüli helyzetet.

A The Washington Post című lap hétvégi számában megjelent beszámoló szerint az AIG és Feinberg között egyeztetések kezdődtek a 2010 márciusára tervezett jutalmazás ügyében. Olyan megoldást keresnek a felek, amelynek révén elég magas prémiumot lehetne fizetni a menedzsereknek ahhoz, hogy ne hagyják ott a céget, ugyanakkor a közvélemény ne érezze kirívóan soknak a jutalmat.
Follow hrportal_hu on Twitter