Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mélyíti a szegénységet a "családbarát" politika

Az MSZP szerint az Orbán-kormány az általa meghirdetett családbarát politikával szemben a szegénységet és a kilátástalanságot erősítette elmúlt két évi kormányzása alatt, a megváltoztatott rendeletek, intézkedések mára az emberek létbiztonságát veszélyeztetik.

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap, Narancshámozó címmel az MSZP székházában tartott sajtóreggelin a gyermeknapra utalva azt mondta: jelenleg négymillió ember él a létminimum alatt, és ezen belül drasztikus méreteket öltött a gyermekszegénység, ezért pártja elkötelezett ennek felszámolásában.

Álláspontja szerint a társadalmi rétegek elszegényedését többek között az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó és a 27 százalékos áfa bevezetése, a benzin árának elszabadulása, a közmunkaprogram és a segélyezés idejének és összegének csökkentése, valamint a tankötelezettségi korhatár leszállítása idézte elő, ezért arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy nagyon rossz irányban haladnak.

A szocialista politikus azt mondta: létbiztonságra, kiszámíthatóságra és stabilitásra van szükség, hogy az emberek az állam legnagyobb kincsét, gyermeket tudjanak vállalni, ugyanis ma a harmincéves nők fele, illetve a harminc év felettiek negyede gyermektelen.

Bangóné Borbély Ildikó megjegyezte, a családi pótlék összegét utoljára 2008-ban az MSZP vezette kormány emelte, a jelenlegi kormány pedig e támogatás egy részét Erzsébet-utalványban akarja kifizetni, amit a szocialista politikus "bűncselekménynek" nevezett. Felhívta a figyelmet arra, hogy ebből a támogatásból sok család nem csak ruhát és élelmet vesz, de fizeti a rezsit, a tandíjat, a gyermek iskolai étkeztetését. Szerinte a kormány a megváltoztatott rendszerrel olyan problémát indít el, amit nem lehet kezelni.

Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja felháborítónak nevezte, hogy az Orbán-kormány elfordul a fiataloktól, ugyanis 16 évre szállította le a tankötelezettséget, miközben a 15-24 éves korosztályban a legnagyobb a munkanélküliség. Hozzátette, sok ezren idén nem tudtak bekerülni a felsőoktatásba, mert drasztikusan csökkentették az államilag finanszírozott keretszámot, ezért sokan külföldre menekülnek, vagy alkalmi, képzettségi szintjük alatti munkából próbálnak megélhetést keresni, miközben megszerzett szaktudásuk kopik, így munkaerő-piaci esélyük is csökken.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk