Megjelent: 12 éve

Menekülés a munkanélküliségből vállalkozással

Nyolc százalék fölé emelkedő munkanélküliségi rátát, több tízezres elbocsátási hullámok jeleznek a gazdaságkutatók a következő hónapokra. A munkanélküliség elől vállalkozásba is lehet menekülni. A létforma látszólag vonzó: nincs főnök, nagy egyéni szabadság, keresetben határ a csillagos ég. Nem árt azonban alaposan felmérni a piacot és a képességeinket.

Joó Zsuzsanna karriertanácsadó két évtizednél is többet dolgozott alkalmazottként. Tizenkét évig pedagógus volt, ezt követően egy magyar nagyvállalatnál, majd egy angol lapkiadó cégnél állt alkalmazásban. Aztán váltott: jelenleg önálló vállalkozását működteti. A saját vállalkozást a jövő egyik nyerő szakmájának tartja, amelyben megtalálta számítását. Úgy látja, a vállalkozói lét egyik nagy vonzereje a szabadság. Magunk oszthatjuk be munkaidőnket, önállóan tervezhetünk, megmutathatjuk, mennyit érünk a piacon.


A jó szakember nem mindig jó vállalkozóMégis nem árt alaposan mérlegelni, megéri-e elindulni, alkalmasak vagyunk-e rá. A vállalkozói lét ugyanis jelentősen eltér az alkalmazottitól. Együtt tudunk élni a bizonytalansággal? Bírjuk a piac hullámzásait? Képesek vagyunk gyorsan, határozottan dönteni? Ha nem, akkor inkább el se kezdjük, mert kudarcban lesz részünk "Tipikus tévhit, hogy kiváló szakemberekből jó vállalkozók lesznek. Ők sokszor azért döntenek a magánzó lét mellett, mert meg akarnak szabadulni a kellemetlenkedő főnöktől, a munkahelyi kötöttségeiktől és úgy vélik, egyedül is elboldogulnak. Csakhogy üzleti előképzettség és a vállalkozáshoz szükséges marketingismeretek nélkül lehetetlen sikeresen vállalkozást működtetni. Ha nincsenek jól átgondolt üzleti terveink, folyamatosan megújuló szolgáltatásaink és ötleteink, jobb, ha várunk"- hívja fel a figyelmet a tanácsadó.


Vannak ingyenes tréningek isHa nem tudjuk magunk felmérni a képességeinket vagy a vállalkozással járó teendőket, érdemes kezdő vállalkozói, üzleti terv írói tréningen részt venni. Itt elsajátíthatjuk, hogyan kell üzleti, pénzügyi és marketingterveket készíteni, és rájöhetünk, egyáltalán nekünk találták-e ki a vállalkozói létet. Az ilyen képzések többsége ingyenes, melyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatása, valamint EU-pályázati pénzek tesznek lehetővé.

Ingyenes képzést tart például az Újrakezdést Segítő és Felzárkóztató Alapítvány, a Nőtárs Alapítvány, a Budapesti Ifjúsági Vállalkozó Központ. További pénzbeli segítséget nyújthat a vállalkozó szellemű, de pénzszűkében lévő és épp munkanélküliként regisztrált a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ munkanélküliek vállalkozóvá válását támogató programja. A programot a Munkaerő-piaci Alap finanszírozza. Pályázni személyenként maximum kétmillió forintos kamatmentesen visszatérítendő tőkejuttatásra vagy legfeljebb 6 havi minimálbérnek megfelelő önfoglalkoztatási támogatásra lehet. Bár a pályázat idei utolsó ciklusa október 31-gyel lezárult, jövő tavasszal tovább folytatódik a program.


Az első évben viszi a pénztA start előtt nem árt tudni, hogy a legtöbb vállalkozás csak az első egy-két év után kezd ténylegesen hasznot hozni, addig csak viszi a pénzt. Ezért rendelkeznünk kell az átfutási idő átvészelésére elegendő anyagi forrással, miközben a vállalkozásvezetéssel járó pszichés terhekre, az önálló döntésekre, a hullámzó bevételekre is fel kell készülnünk.

Gyakori probléma, hogy a vállalkozó a könyvelőtől várja a pénzügyi problémák megoldását, pedig a cég gazdálkodásának első számú felelőse maga a vállalkozó - mondja Lakatos Istvánné, az Újrakezdést Segítő és Felzárkóztató Alapítvány igazgatója, aki több tréninget is tart vállalkozásindítást tervezőknek.


Ne kényszerűségből tegyükA szakemberek úgy látják, sikeres vállalkozásra akkor van nagyobb esély, ha nem a kényszer, nem a munkanélküliség elől menekülés, hanem az önmegvalósítás vágya hajtja az embert. Éppen ezért nem biztos, hogy jó döntés egy-egy elbocsátás után azonnal a mély vízbe ugrani. Szakmai tapasztalat, a piac ismerete és személyes kapcsolatrendszer nélkül nem lehet megmaradni a piacon.

Takács Gabriella
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter