Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Mesterházy szerint 2050-ig fenntartható a mostani nyugdíjrendszer

2050-ig fenntartható a mostani nyugdíjmodell - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak Budapesten, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Nyugdíjas Szövetség választmányának csütörtöki ülése után.

A következő 10-15 évben gondolkodni kell azon, hogy miként lehet a mostani nyugdíjrendszert fenntarthatóvá tenni, de a kormány eddigi intézkedései biztosítják a stabilitást - jelentette ki Mesterházy Attila. Hozzátette: március körül dönthet a kormány a méltányossági nyugdíjkassza növeléséről.

A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: a választmányi ülésen a nyugdíjasok kiszámíthatóságot, biztonságot és nyugalmat kértek a politikusoktól. Újból elmondta: "a Fidesz által favorizált" svéd nyugdíjmodell egészen biztosan csak rosszat jelent a nyugdíjasoknak, hiszen megszűnne a rokkantsági nyugdíj, az árvaellátás, vagy éppen az özvegyi nyugdíj. Hozzátette: az MSZP semmilyen formában sem támogatja a svéd modell bevezetését, a mostani nyugdíjmodell 2050-ig fenntartható.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte: ígéretet tett a nyugdíjasoknak, hogy az idősügyi stratégiához társítanak egy hároméves cselekvési programot is.

Fidesz: irreálisak az MSZP nyilatkozatai

A Fidesz szerint az MSZP és kormánya részéről nyugdíjügyben elhangzó, "optimista jövőt festő" nyilatkozatok irreálisak, fedezet nélküliek.

Iván László fideszes szakpolitikus kiemelte, a helyzet súlyos: Magyarországon 260 ezer ember kap 30 ezer forint alatti nyugdíjat, 1,5-2 millióan pedig a létminimum vagy a létminimumot éppen meghaladó szinten kapnak nyugdíjat.

Közölte: az MSZP-kormány a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal jelentéséből azt a változatot kívánja bevezetni, megvalósítani, amely 70 éves korra emelné a nyugdíjkorhatárt, privatizálná a nyugdíjkasszákat, és 15-20 százalékkal csökkentené a nyugdíjakat.

A Fidesz azonban nem engedi, hogy az MSZP az intézkedéseivel tovább sújtsa a nyugdíjasokat - hangsúlyozta. Iván László úgy látja, minden nyugdíjas joggal vár választ Mesterházy Attilától azokra a kérdésekre, miért vették el a 13. havi nyugdíjat, miért csökkentik évek óta a nyugdíjak reálértékét, miért ütemezték át a nyugdíjkorrekciót, és miért célozták meg a 70 éves nyugdíjkorhatárt.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter