kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Milliárdos felsőoktatási fejlesztés

Megkezdődhet az elmúlt húsz év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése azokkal a projektekkel, amelyek támogatást nyertek a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.3.1-es azonosító számú kiírásán. Első körben hat egyetem és főiskola nyert uniós támogatást infrastrukturális és informatikai beruházásra - írja a Világgazdaság.

A kétfordulós pályázat keretében infrastrukturális és informatikai fejlesztésekre, továbbá a műszaki és természettudományos szakokon tanulók számának emelésére közel 29 milliárd forintnyi európai uniós társfinanszírozású forrást hagyott jóvá a kormány hat vidéki felsőoktatási intézmény számára. A következő eredményhirdetés várhatólag júniusban lesz.

Összesen mintegy 77 milliárd forintnyi uniós forrást szánnak a hazai felsőoktatás megújítására az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) 2013-ig.

Mindenki érdeke, hogy a korszerű műszaki, természettudományos képzésben részesülők száma nőjön, mivel így teremtődnek meg a feltételei annak, hogy sikeresen csatlakozhassunk a magas hozzáadott értéket termelő ágazatok versenyébe, a tudásalapú gazdasággal és társadalommal rendelkező országok közösségéhez.

Ennek érdekében azok a felsőoktatási programok számíthatnak támogatásra, amelyek segítenek hallgatóiknak piac- és versenyképes tudáshoz jutni az, illetve olyan szakembereket képeznek, akikkel a magyar gazdaság is jól jár, mert tudásuk révén innovatívabbá, versenyképesebbé válik. Ezeket a célkitűzéseket szolgálja az ÚMFT-ben a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program is. A TIOP fő feladatai közé tartozik a felsőoktatási intézmények külső és belső szolgáltatásainak modernizációja, valamint a versenyképesség növelése - áll a Világgazdaságban.

Ennek a munkának az érdemi elindítását jelenti a TIOP 1.3.1-es pályázata, amelynek keretében 2007-2008-ban csaknem 51 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. Az első körben 28,9 milliárdot, a júniusra tervezett második körben pedig 21,7 milliárdot kapnak a támogatásra érdemes projektek.

A júniusi fordulóba 17 felsőoktatási intézmény nevezett be pályázatával. Fontos kikötés, hogy a tervezett keret legalább 70 százaléka a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületet érintő infrastrukturális fejlesztésre fordítandó.

Az első kör nyertesei közé tartozik a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. A projektek keretében többek között új épületek épülnek, új oktatási, kutatói és hallgatói terek - például laboratóriumok - jönnek létre, és modern eszközöket szereznek be.

A támogatás alapfeltétele volt, hogy az intézmények a már meglevő kutatás-fejlesztési profiljukhoz kapcsolódó képzési területet fejlesszenek, szorosan együttműködnek a gazdasági szektorral, nemzetközileg is versenyképes kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek, és összességében komplex fejlesztési koncepciót valósítanak meg.

Világgazdaság
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Magyarország kiemelkedő üzletembereit díjazza az EY

Az EY az Év Üzletembere díjra augusztus 10-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Képzési programot hirdet az EU újságíró-hallgatók és fiatal újságírók számára

Az érdeklődők általános újságírás, sajtófotó és videós újságírás kategóriában pályázhatnak a felhívásra. Teljes cikk

A Mol-csoport ismét elindítja regionális diplomás programját

A Mol-csoport regionális diplomás programjában az idén 8 országban több mint 90 friss diplomást vesz fel, akik lehetőséget kapnak arra, hogy a régió... Teljes cikk