Megjelent: 13 éve

Milliárdos természettudományi-műszaki fejlesztések Debrecenben

Az északkeleti régió informatikai és munkaerő-piaci versenyképességének megteremtésében is szerepet vállal a Debreceni Egyetem (DE) uniós pályázat keretében induló természettudományi-műszaki fejlesztéseivel.

images

A 4,88 milliárd forint összértékű támogatással megvalósuló projekt első ütemében három komplexum - a MAG Ház, az Elméleti Négyszög és az Informatikai Kar - építési-rekonstrukciós munkálatai kezdődhetnek el, miután az egyetem képviselői február 22-én aláírták a kivitelezési szerződéseket.


Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház)Elsősorban felnőttképzési és szaktanácsadói feladatokat lát majd el 2011 júliusától az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ, ami korszerű oktatási körülmények között adhat át piacképes, hiánypótló ismereteket csaknem 3500 tovább- és felnőttképzésben részt vevő hallgató számára. A több mint egymilliárd forintból felépülő központ azért jön létre, hogy az egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által felhalmozott tudást tovább adja a magyar-román határrégióban, de egyúttal a munkavállalók hátrányos helyzetének javítását is megcélozza. A mintegy 2600 négyzetméternyi területen elhelyezkedő MAG Ház modern előadókkal és szemináriumi termekkel, valamint közösségi terekkel várja majd a tanulni vágyókat. Az új épületben helyet kap továbbá a Regionális Szaktanácsadási Központ, ami az Észak-alföldi régióban működő 32 Területi Szaktanácsadási Központ koordinációját látja majd el. A MAG Ház végzi a jövőben az élelmiszergazdaság területén folyó K+F+I tevékenység technológiatranszferét is, együttműködve - az egyetem kutatási eredményeinek, szellemi termékeinek helyes kezelésével és piacosításával foglalkozó - GND Technológia Transzfer Irodával.
Az építési munkák bruttó összege: 4 451 698 109 forint
A MAG Ház építési munkáinak bruttó összege: 1.023.566.243 forint
Az Elméleti Négyszög rekonstrukciójának bruttó összege: 1.652.385.000 forint
Az Informatikai Kar építési munkáinak bruttó összege: 1.775.746.866 forintAz Elméleti Négyszög fejlesztéseAz egészségügyi és gyógyszeripari képzés elméleti megalapozásához európai színvonalú infrastruktúrát biztosít az Elméleti Négyszög, amely 2011 nyarától a Farmakológiai Intézetnek, az Anatómiai Intézetnek, az Élettani Intézetnek és az Igazságügyi Orvostani Intézetnek is otthont ad majd. A műemlék épületegyüttes csaknem 6500 négyzetméternyi területrészén új funkcionális laboratóriumok kialakítására és a meglévők fejlesztésére kerül sor. Az 1,5 milliárd forint összeget is meghaladó rekonstrukció során bővül az oktatási és kutatási helyiségek száma is, a korszerű építési megoldásoknak köszönhetően pedig egy akadálymentes, energiatakarékos család-, hallgató- és felhasználóbarát komplexum valósulhat meg.


Új épületbe költözhet az Informatikai KarAz északkeleti régió informatikai-technológiai és gazdasági felzárkózását is elősegítheti, hogy 2011 júliusától új, korszerű épületbe költözik a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. Modern infokommunikációs eszközökkel és nagy tárolókapacitású szerverekkel olyan regionális informatikai tudásbázis jöhet így létre, ami a hallgatók innovatív ötleteit, valamint az oktatók szakmai tapasztalatát ötvözi a térség informatikai vállalkozásainak tudásával. A csaknem 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően mintegy 4500 négyzetméteren jól felszerelt, oktatásra és kutatásra egyaránt alkalmas terek több mint háromezer hallgató és hetven oktató számára biztosítanak majd korszerű tanulási és munkakörülményeket.

A Természettudományi és műszaki képzés infrastrukturális fejlesztése címet viselő pályázat nyomán elinduló munkálatokat várhatóan 2011. június 30-án fejezik be.

edupress.hu

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Lehet, hogy csak később lép életbe a pedagógusok státusztörvénye

Nem biztos, hogy június 1-jén szűnik meg a tanárok közfoglalkoztatotti státusza. Április 24-én újra sztrájkolnak a pedagógusok. Teljes cikk

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul. Teljes cikk

Az ELTE-n sem kell majd nyelvvizsga a diplomához

Az intézmény jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához. Teljes cikk