Megjelent: 13 éve

Milliókat fizet a MÁV, mert romákat diszkriminált

A MÁV Zrt. néhány dolgozó különböző cégekbe történő "kiszervezésével" oldotta meg a 2004-es kormányhatározatban előírt, nagyarányú létszámleépítést - idézi fel az ügy előzményeit Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje. Ez történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren is. Feltűnően egyoldalúra sikeredett a kiszervezés, mivel a karbantartóknál dolgozó cigány férfiak mind beleestek a szórásba. Nem lettek állástalanok, de azzal, hogy a MÁV kötelékéből egy újonnan létrehozott céghez kerültek, többfajta kedvezménytől és szociális juttatástól is elestek - magyarázta az ügyvéd.

A roma és nem roma származásúak közötti alkalmassági, képesítési, tapasztalati különbségek miatt merült fel a gyanú, hogy diszkriminatív eljárást alkalmaztak a cigányokkal szemben a sajószentpéteri MÁV-részlegnél. Első körben két roma munkavállaló fordult a jogvédő irodához, amelynek keresetét a bíróság tavalyi ítélete megalapozottnak találta: a MÁV-ot fejenként félmillió forint nem vagyoni kártérítés kifizetésére kötelezték. A per sikerén felbuzdulva további hat cigány dolgozó kezdeményezett eljárást, és a bíróság ezúttal is nekik adott igazat, a vállalatot további személyenkénti félmillió forint büntetésre kötelezve.

A bíróság indoklása szerint "az a körülmény, hogy a kiválasztásnál a származás döntött anélkül, hogy a szakmai végzettséget, emberi alkalmasságot figyelembe vették volna, a felpereseket megalázta, és elzárta attól a lehetőségtől, hogy a MÁV Zrt. alkalmazottai legyenek". A vasúttársaság magatartása alkalmas lehet arra - érvelt a bíróság -, hogy erősítse azt a feltevést: a kisebbséghez való tartozás gátolja az elvégzett munka egyenlő értékelését.

Ha a perköltséget is számítjuk, akkor a MÁV-nak közel ötmillió forintjába került, hogy diszkriminatív módon vált meg nyolc alkalmazottjától - mutatott rá Muhi Erika.

Népszabadság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter