Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mintegy 850 magyar katona szolgál külföldön

Összesen mintegy 850 magyar katona teljesít szolgálatot valamelyik külföldi misszióban; a legtöbben Afganisztánban, Koszóvóban és Bosznia-Hercegovinában állomásoznak - közölte az MTI érdeklődésére pénteken a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A szaktárca ismertetése szerint az afganisztáni NATO-műveletekben összesen megközelítőleg 340 magyar katona vesz részt; közülük körülbelül 180 fő dolgozik a Tartományi Újjáépítő Csoportban (PRT), több mint 50-en a Magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban (OMLT) és szintén 50-en pedig egyéni beosztásokban teljesítenek szolgálatot. További mintegy 60 katona dolgozik a közép-ázsiai országban még egyebek mellett a Légi Kiképzés-támogató Csoportnál, a Légi Tanácsadó Csoportnál, a Különleges Műveleti Csoportnál és a Nemzeti Támogató Elemnél.

A honvédség második legnagyobb kontingense a koszóvói, amelyben közel 200 magyar katona vesz részt, míg Bosznia-Hercegovinában több mint 160-an teljesítenek szolgálatot - fűzték hozzá.

A HM közlése szerint néhány katonájuk Kongóban, Ugandában és Grúziában is dolgozik, mint tanácsadó, kiképző és megfigyelő, de az ő összesített létszámuk alig több mint 10 fő.

Magyar katonák vannak még Nyugat-Szaharában (7 fő), Libanonban (4 fő) és Cipruson (80 fő), valamint a Sínai-félszigeten (26 katona és 16 rendőr).

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten. Hende Csaba elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport-kontingensét Baghlan tartományból, valamint ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre idén október 1-jétől 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyolcszor akkora a svájci minimálbér, mint a magyar

Az Eurostat szerint a V4-es országok közül nálunk a legalacsonyabb a minimálbér. Teljes cikk

Álellenőr bírságolt meg munkásokat egy építkezésen

A magát NAV-ellenőrnek kiadó férfi 50 ezer forintos bírságokat osztott ki munkásoknak, felettesüktől pedig kenőpénzt kért. Teljes cikk

Az év végén 5,5 százalék körüli munkanélküliségre számít a GKI

A Gazdaságkutató elemzése szerint tovább fokozódhatnak a foglalkoztatás strukturális feszültségei. Teljes cikk