Megjelent: 8 éve

Mintegy nyolcszáz pedagógus nem kapta meg fizetését

images

Nagy András, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője a hvg.hu-nak elmondta, a fennakadások a feladatok átadás-átvétele miatt történhettek, miután a kormány döntött arról, hogy januártól folyamatosan átveszi az intézményeket az állam az önkormányzatoktól.

Több óraadó tanár és oktató hónapok óta nem jut munkabéréhez Borsod középiskoláiban. Mindezt tetézi, hogy sok ösztöndíjra jogosult tanulónak sem érkezett meg a pénze. "Főként a túlórapénzeket és a helyettesítésért járó összegeket tartják vissza, illetve a nyugdíjasként óraadói állást vállalók fizetését" - mondta el a hvg.hu-nak Bodolay Zoltán, a PSZ borsodi elnöke. Akad olyan óraadó tanár, aki múlt félévben szeptembertől decemberig nem kapott fizetést, majd decemberben egy összegben jutott a négyhavi fizetéséhez. Január óta pedig ismét nem kapja meg a neki járó pénzt. Egyes tanárok szerint más intézményekben már tavaly küzdöttek hasonló gondokkal, de a pedagógusok nem mertek lépni az ügyben.

Nagy András, a borsodi MIK vezetője a hvg.hu kérdésére írásban azt válaszolta: "az intézmény az elmúlt rövid időszakban a feladatok átadás-átvételével, az átvett intézmények fenntartható működésének biztosításával, továbbá a működéshez szükséges munkaszervezet folyamatos üzemeltetést biztosító kialakításával összefüggő feladatainak felelt meg", de ezzel együtt a jogszabályon alapuló juttatások teljesítését is megkezdték, így "a hvg.hu által felvetettek áttekintése már a megkeresést megelőzően megindult." Az igazgató elmondása szerint a tanulók részére a 2011. december-2012. január hóra járó ösztöndíj kifizetése március 5. és 20. között történt meg. Ennek elszámolását követően a 2012. február hótól esedékes ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges fedezet is biztosított, így "a kifizetések folyamatossá válhatnak". Nagy András szerint már számfejtették a pedagógusok túlóradíját is, és a következő hónapokban a MIK biztosítani fogja az erre fedezetül szolgáló pénzt is.

Számos iskola fenntartását még ezután veszi át az állam, azonban egyes intézményekben a jövőbeli intézkedés már most jelentős változásokat hoz. A Városmajori Gimnáziumban megszűntek az ingyenes szakkörök, az ELTE gyakorlóiskolái pedig jelezték a szülők felé, hogy több millió forint hiányzik a működéshez a tanév végéig. Az Apáczaiban így létszámot csökkentettek, a Radnótiban pedig jótékonysági koncertet szerveztek.

Nehézségek eddig is voltak

Nem egyedülálló a helyzet, melyben hiányos költségvetéssel bírnak az iskolák: az utóbbi években számos intézmény ütközött hasonló nehézségekbe. 2010 decemberében például az alapítványi iskolák normatív támogatása késett, akkor az elmaradás miatt az érintett mintegy hétszázötven intézményfenntartó tizenhatezer pedagógus bérét nem tudta kifizetni. Az elmúlt év februárjában látott napvilágot továbbá a hír, hogy Pest megyében megbízási szerződéssel dolgozó pedagógusok, iskolapszichológusok és logopédusok hét hónapja nem kapták meg fizetésüket.

Tavaly a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága által meghirdetett pályázatán 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra adhatták be igényüket az iskolák újraindításához az önkormányzatok. Számos iskola nem élt a lehetőséggel, mivel az önkormányzatok nem tudták volna finanszírozi a színvonalas oktatást 100-150 gyerek számára.

hvg.hu/Népszabadság/edupress.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk