kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

MOK: be kell vezetni az egészségügyi életpályamodellt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint halaszthatatlan az egészségügyi életpályamodell bevezetése. Éger István, a kamara elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a köztestület területi szervezeteinek megállapításait, amelyek foglalkoznak a béremeléssel, az öregedő orvostársadalom helyzetével, és az utánpótlás hiányosságaival is. Balog Zoltán miniszter bejelentette: az Orbán-kormány már 60-70 milliárd forintot költött az egészségügyi béremelésre.

images

A MOK elnöke elmondta, hogy az életpályamodellt a köztestület már 11 éve kidolgozta és minden évben aktualizálja. Elismerte, hogy az utóbbi időben történtek erőfeszítések az ágazatban dolgozók anyagi helyzetének rendezésére, de ismét hangsúlyozta, hogy az alapellátásra sem tavaly, sem az idén nem jutott pénz.

További problémának nevezte, hogy a gazdasági társaságként működő intézményeknél foglalkoztatottak szintén kiestek a béremelésből. Diszkriminációnak nevezte az ügyeleti díjat befagyasztását, amely miatt havi szinten több tízezer forinttól esnek el orvosok.

Több szakterületen jelentős az orvoshiány - folytatta Éger István -, és egy kamarai felmérés szerint csökkent ugyan a fiatal orvosok körében a külföldi munkavállalás, a szakorvosoknál azonban ez a tendencia lassan, de folyamatosan erősödik.

Mint mondta, a kormányzat "átgondolatlan nyugdíjkoncepciója" miatt az oktatásban is minőségromlás figyelhető meg.

Éger István beszámolt arról is, hogy a kamara üdvözli a népegészségügyi programok indítását, ugyanakkor ezen a területen eredményes munka csak jó anyagi körülmények között működő, motivált alapellátással képzelhető el. Elmondta, hogy jelenleg 1500 orvos hiányzik az alapellátásból, pótlásuk nehéz, hiszen évente mindössze nyolcvanan végeznek háziorvosként.

A MOK szerint az egészségügy nem "pénztemető", hanem gazdasági hasznot is hozó nemzetstratégiai ágazat. Ennek érdekében haladéktalan, választási ciklusokon átívelő gazdasági paradigmaváltás szükséges. Éger István összehasonlításként elmondta: Magyarország a GDP alig több mint négy százalékát fordítja egészségügyre, ez a közkiadás a visegrádi négyek esetében hat, míg az unió átlaga nyolc százalék.

Balog: már 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben

A kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a Semmelweis-napi ünnepségen Budapesten.

A tárcavezető beszédében utalt a korábbi évek béremeléseire, és hangsúlyozta, hogy július 15-től a ma még gazdasági társaságként működő három kórház - Nagyatád, Ózd, Gyöngyös - is állami tulajdonba kerül, így az ott dolgozók is megkapják az idei évre jutó béremelésüket. Balog Zoltán említést tett egy 10 százalékos állami finanszírozásemelésről is, de erről sem beszédében, sem a rendezvény után nem mondott részleteket.

Az MTI úgy tudja, ez a több milliárd forintot kitevő összeg tartalék, amelyet a háziorvosok finanszírozásának emelésére szeretne fordítani a minisztérium.

A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy az egészségügyben dolgozók egyre elégedettebbek lesznek, és ez kihat az egész magyar társadalomra.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a béremeléssel kapcsolatban azt mondta, az államtitkárság folytatja azt a forrásteremtő munkát, amely alapja a béremelésnek, továbbá folytatják azt a tevékenységet, amely az egészségügyi rendszert teszi hatékonyabbá.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek