Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

10 ezer informatikai állás betöltetlen

Az informatikai szakemberhiány globális probléma, csak Magyarországon mintegy 10 ezer betöltetlen informatikus állás van - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Közel 1000 állás péntekig. Nézzen be a virtuális állásexpóra a www.allasexpo.hu oldalon.


A közleményében ismertetik: az iparág kiegyensúlyozott működése egyes becslések szerint évi 150-250 milliárd forinttal növelhetné a nemzetgazdaság teljesítményét, ezért a szövetség szerint kiemelten fontos az informatikai oktatás fejlesztése.


Rámutatnak: az informatikai ágazat nagy horderejű és dinamikus átalakulására az oktatási rendszer nem tud kellő gyorsasággal reagálni. Ezt a problémát sem az informatikai szakma, sem a kormányzat nem tudja önerőből megoldani, hiszen mély, strukturális problémákról van szó. Az IVSZ szerint a közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerőpiaci közvetítők, informatikai és nem informatikai vállalatok teljes összefogására és akciótervre van szükség ahhoz, hogy érdemi változás történjen.


Feltérképezik az üres állásokat


Az IVSZ által nemzeti szinten koordinált Összefogás a digitális munkahelyekért projekt keretében a szövetség jelenleg azon dolgozik, hogy pontosan feltérképezze a betöltetlen IT-munkahelyek számát, szerkezetét és dinamikáját. Ez lehet a kiindulópont ahhoz, hogy az érintett felek, a kormányzat, az oktatási intézmények és a munkaadók bevonásával konkrét programot dolgozzanak ki a szakemberhiány csökkentésére - olvasható a közleményben.


2014. október 3.

Follow hrportal_hu on Twitter