Megjelent: 5 éve

3 százalékkal kellene emelni a német béreket

A németországi bérek évenkénti legkevesebb 3 százalékos emelkedése is szükséges az euróövezeti válság leküzdéséhez a német szakszervezetek mellett működő Hans Böckler alapítvány gazdaságkutató intézetének (IMK) hétfőn Berlinben bemutatott tanulmánya szerint.

A versenyképesség egyik fő mutatójaként számon tartott bérköltség - a munkaadónak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költségei egy munkaórára vetítve - 31 euró volt tavaly a német magángazdasági szektorban. Németország ezzel az uniós középmezőny felső részén, a 8. helyen áll.


A bérköltség tavaly és az idei első félévben 2,8 százalékkal emelkedett, ami jóval meghaladja a 2,2 százalékos uniós, illetve euróövezeti átlagot, de 2000-től a világgazdasági válság kezdetéig, 2008-ig csupán 1,8 százalékos volt az évenkénti átlagos növekedés, míg az euróövezetben 3 százalékkal, az EU egészében pedig kétszer nagyobb mértékben, 3,6 százalékkal emelkedett a bérköltség. Németország így jelentős versenyelőnyre tett szert a válság előtti években - emelte ki az IMK.


Nem tudnak a válságállamok exportálni


Az IMK kutatói szerint a német gazdaság húzóágazata, az exportra termelő ipar helyzetét az is erősíti, hogy a szolgáltató szektorban 20 százalékkal kisebb a bérköltség, mint a feldolgozóiparban, az iparvállalatok így viszonylag olcsón jutnak szolgáltatásokhoz, ami tovább növeli termékeik árbeli versenyképességét.


Az intézet szerint kedvező, hogy 2012-ben megfordultak az arányok - vagyis nagyobb mértékben nőtt a bérköltség Németországban, mint az euróövezetben és az EU egészében -, mert így csökken az egyensúlytalanság az EU-ban, de nem kerül veszélybe a német gazdaság. Ezt mutatja, hogy tavaly minden korábbinál többet exportáltak a német cégek, pedig emelték a béreket. Ugyanakkor az eddiginél nagyobb, 3 százalékot meghaladó béremelés kell ahhoz, hogy az euróövezeti válságállamok növelni tudják a Németországba irányuló exportjukat - emelték ki.


Az uniós átlag harmada a magyar bérköltség


Az IMK adatai alapján tavaly az unió egészében 23,8 euró volt az óránkénti bérköltség, az euróövezetben pedig 28,2 euró. Magyarországon 7,9 eurót kellett fizetni egy órai munkáért a magángazdaságban, Magyarország ezzel a 22. helyen áll az uniós tagország listáján. A mezőny végén Románia és Bulgária áll 4,5, illetve 3,8 euróval. (MTI)


2013. december 3.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek