Megjelent: 1 éve

Ápolók, orvosok: irány külföld?

Azonnali intézkedés hiányában hamarosan nem lesznek, akik ellássák a betegeket Magyarországon - figyelmeztettek a szakma képviselői a XV. Önkormányzati egészségügyi napok kongresszusán Budapesten.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta: a szakdolgozói

Azonnali intézkedés hiányában hamarosan nem lesznek, akik ellássák a betegeket Magyarországon - figyelmeztettek a szakma képviselői a XV. Önkormányzati egészségügyi napok kongresszusán Budapesten.


Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta: a szakdolgozói szakmában is, különösen az ápolók között, egyre nagyobb a hiány. A külföldre vándorlás hivatalos statisztikáiban ez azért nem látszik olyan markánsan, mert az orvosokhoz képest az ápolói munkavállalás jóval egyszerűbb. Mint mondta a szakdolgozók többsége feketén dolgozik külföldön, habár sokszor a munkáltatók számára is nyilvánvaló, hogy hol töltik "betegszabadságukat", amely során egy hónap alatt akár 3-4 havi jövedelmüknek megfelelő pénzt kereshetnek például Ausztriában.


Mt-tervezet: 20 ezerrel csökkenne a fizetés


A MESZK elnöke arra is kitért, hogy az egészségügyi dolgozók körében meglehetősen nagy riadalmat keltett a munka törvénykönyvének tervezete is, amely a szakdolgozók tekintetében átlagosan 20 ezer forint nettó jövedelemcsökkenést jelentene. Balogh Zoltán szerint ez "elfogadhatatlan" lenne, hiszen a szakdolgozók összbruttó jövedelme ugyan lényegesen nem változott, de a plusz juttatásaik minimálisra csökkentek.


1200 orvos menne külföldre, 800 nyugdíjba


Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: becsléseik szerint idén várhatóan 1200 lesz azon orvosok száma, akik külföldi munkavállalásukhoz szükséges engedélyért folyamodnak, az idén rezidensképzésbe lépők számát négyszáz körül várják, ezzel egy időben pedig nagyjából 800 orvos megy nyugdíjba.


Ha az egészségügyi dolgozók anyagi és munkakörülményei tekintetében nem történik rövid időn belül érdemi intézkedés, "spontán" fog kiürülni a magyar ellátórendszer - mondta Papp Magor. Megjegyezte ugyanakkor: a felmondólevelek letétbe helyezésével sem az intézmények vagy az ágazati vezetés ellen vannak, hiszen ők inkább abban érdekeltek, hogy megegyezés szülessen - írja az MTI.


2011. szeptember 1.


  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk