Megjelent: 10 hónapja

Dolgozói tiltakozások Európa-szerte

Szerdán Európa tucatnyi városában vonultak utcára a munkavállalók, hogy tiltakozzanak a kormányok megszorító intézkedései ellen. Brüsszelben több tízezren követelték, legyen vége a munkavállalókat sújtó intézkedéseknek, mert ez lassítja a gazdasági növekedést. Elemzők szerint ezeknek a demonstrációknak nem lesz hatása a kormányok cselekvésére.

Milliárdok mentek el bankmentésre


Nem csupán Brüsszelben, hanem Európa további 11 városában is voltak hasonló tiltakozások (Dublin, Lisszabon, Róma, Párizs, Riga, Varsó, Bukarest, Prága, Vilnius, Belgrád és Athén), Budapesten nem. Például Varsóban 5 ezer munkavállaló vonult az utcákra. Spanyolországban az állami kiadások csökkentése és a könnyebb felmondást lehetővé tevő új törvény miatt tiltakozott – a szakszervezetek szerint -10 millió munkavállaló, az ottani munkaerő fele. Szlovéniában a közszolgálatban dolgozók fele tiltakozott a bérek befagyasztása miatt.


A brüsszeli demonstrálók amiatt is dühösek a kormányokra, hogy azok milliárdokat költöttek bankmentésre és most azt mondják, a polgároknak el kell fogadniuk a megszorításokat.


Barroso szerint nincs más út


Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke újságíróknak elmondta, az EU tisztában van a megszorító intézkedések szociális következményeivel, de szerinte csak ezekkel az intézkedésekkel lehet kijutni a válságból. A Reuters által megszólaltatott gazdasági elemzők szerint nem valószínű, hogy ilyen tiltakozások hatására a kormányok feladják a strukturális reformokat.


Az EU 27 tagállamának munkanélküliségi rátája 9,6 százalék, Spanyolországban, Lettországban és Észtországban azonban kétszer nagyobb az állástalanok aránya.


2010. szeptember 30.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter