Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

MSZOSZ: aránytalanul nagy terhek a munkavállalókon

Az elmúlt időszak igazolta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) azon aggályait, miszerint az egyensúly helyreállítása érdekében a munkavállalókat aránytalanul nagy terhek sújtják, és amelyek miatt a szövetség eredetileg nem támogatta a konvergenciaprogramot - fogalmaz az MSZOSZ közleményében.

A közlemény szerint a munkavállalói terhek növekedése meghaladja az előző évi tárgyalásokon előre jelzett mértéket. A legfrissebb KSH számok azt mutatják, hogy az év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, míg a nettó átlagkeresetek csupán 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-februári reálkereset így 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - a fogyasztói árak tervezettnél gyorsabb, 8,3 százalékos emelkedése mellett - áll a közleményben.

Az MSZOSZ szerint az is a lakossági terhek vártnál nagyobb növekedését jelenti, hogy az infláción belül a lakosság fogyasztását leginkább érintő tételeknél (élelmiszerek, háztartási energia) volt a legnagyobb az árak emelkedése. A munkavállalói járulék és adóterhelés növekedése a bruttó béremelésből 6 százalékot elvisz, ami a magas inflációval együtt a keresetek reálértékének hosszú évek óta nem tapasztalt mértékű csökkenését eredményezi - teszik hozzá.

Az előrejelzések szerint 2007-ben éves szinten a bruttó bérnövekedés 8 százalék körül fog alakulni, ami a szintén előre jelzett 7 százalékos infláció mellett a reálkeresetek 3,9 százalékos csökkenését jelenti - fogalmaz az MSZOSZ.

Az MSZOSZ ezért a konvergenciaprogram teljesítéséről készült időszakos jelentéssel összefüggésben azt kéri a kormánytól, hogy részletesen vizsgálja meg az intézkedések hatását az egyes ágazatokon, alágazaton belüli bér- és foglalkoztatási folyamatokra. "Kérik továbbá, hogy külön mutassa be a kormány a konvergenciaprogramnak a munkavállalók jövedelmi helyzetére gyakorolt hatásait. Az MSZOSZ szükségesnek tartja, hogy a kért hatásvizsgálatokat még a 2008-as évre vonatkozó költségvetési, adó- és bértárgyalások előtt megtárgyalják az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter