kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Munkacsoportokat hoznak létre a pedagógusokkal való egyeztetésre

Két munkacsoport jön létre hétfőn a szakmai kérdésekről való további egyeztetésekre, és egy külön munkacsoport áll fel az esetleges pedagógussztrájkkal kapcsolatos elégséges szolgáltatásokról való egyeztetésre - közölte Balog Zoltán, miután szombaton a fővárosban tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottságával. A felek jövő kedden ismét találkoznak.

Az emberi erőforrások minisztere a mintegy háromórás egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a munkacsoportok a foglalkoztatás és a pedagógus életpályamodell kérdéseit tekintik át, illetve foglalkoznak az önkormányzatok állami fenntartásban betöltött szerepével, és a szakszervezetek szerepével is. A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a januárban induló átadás-átvétel folyamatában is együtt tudnak majd működni. A harmadik munkacsoportban, ha esetleg sztrájkra kerülne sor, az elégséges szolgáltatásokról egyeztetnek majd - jelezte.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a szakszervezetek által küldött módosító indítványok közül négyet tudtak elfogadni. Mint mondta, bízik abban, hogy ezeket hétfőn, amikor az Országgyűlés a köznevelési intézmények átadásáról szóló törvényhez beadott módosító indítványokról szavaz, elfogadják.

Kifejtette: támogatják az óraadók, és az iskolában egyéb foglalkoztatottak státuszának rendezésére vonatkozó indítványt, a működtető önkormányzatok véleményezési-együttműködési jogkörével, és az intézményfenntartó központtal összefüggő javaslatokat. Szintén támogatják azt a javaslatot, hogy a nyugdíj előtt tíz évvel állóknak ne kelljen plusz szakmai képesítéseket megszerezniük.

Azt továbbra sem támogatják, hogy az átadás-átvétel időpontját eltolják - jelezte a tárca vezetője. Elmondta: felajánlották, hogy az átadás-átvétel folyamatában a szakszervezetek vegyenek részt egyfajta monitoring szerepben.

"Van lehetőség a folytatásra"

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy értékelt: nem közeledtek az álláspontok jelentősen, de a lehetőség megvan arra, hogy közeledjenek. Van lehetőség a folytatásra - fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a most felálló munkacsoportokban szakmai érveket tudnak majd ütköztetni.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem tudja megmondani, hogy mikor lesz sztrájk. A sztrájkbizottságnak nagyon határozott követelései vannak, amelyeket eljuttattak a kormányfőnek és a miniszternek egyaránt. A sztrájktörvény által előírt határidőn belül vannak még - jelezte, hozzátéve: a tárgyalások után a szakszervezetek ismét leülnek egyeztetni.

A tárgyalások során egy alkalommal szünetet tartottak, az MTI információi szerint ez a szakszervezetek kérésére történt, miután nézetkülönbségek merültek fel. A sajtótájékoztatón részt vett a Pedagógusok Szakszervezetének, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek az elnöke.

Halasztanák a tanárok az állami fenntartásba vételt

A Magyar Nemzet pénteken arról adott hírt, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága 2014 januárjáig vagy 2013 júliusáig halasztaná el az iskolák állami fenntartásba vételét, és megtartaná az igazgatók munkáltatói jogait a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek megküldött javaslatcsomag szerint.

Galló Istvánné. a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kifejtette, továbbra sem értenek egyet az államosítással, de ha már elkerülhetetlen a lépés, szeretnék, ha alaposan kidolgoznák a részleteket. A javaslatcsomag emellett rögzíteni az óraadó tanárok további foglalkoztatását, és előírná, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba (KIK) beolvadó iskolák továbbra is önálló szervezeti egységként működhessenek, az igazgatók foglalkoztatási jogkörét pedig meghagynák.

Az intézmények átvételét szabályozó törvényjavaslathoz az Országgyűlés oktatási bizottsága is nyújtott be módosító javaslatokat. Többek közt állami kézbe adnák a kollégiumokat, megengednék, hogy az önkormányzat tanítási időn kívül használja az iskola épületét és a tanulók iskolába járásának fizetését a KIK-re bíznák.

MTI/Magyar Nemzet/www.edupress.hu
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk