Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Munkahelyi egészségfejlesztés: új megoldások kellenek a kihívásokra

Alcoa-Köfém és Kürt - két egészségbarát

A munkahelyek, az egyén és az állam közös felelőssége, hogy egészséges társadalom jöjjön létre - hangzott el a konferencián. A szaktárca 2003-ban hirdette meg először az Egészségbarát Munkahely pályázatát, amellyel azokat a munkahelyeket kívánják elismerni, melyek példaértékű egészségfejlesztést folytatnak és vállalati politikájukban, gyakorlatukban az egészségtudatos szemlélet tükröződik. Az Egészségügyi Minisztérium idén 11,5 millió forinttal támogatott 14 pályázó munkahelyet, és két cég nyerte el az "Egészségbarát Munkahely" címet. Az okleveleket a konferencián vehette át az Alcoa-Köfém Kft. és a Kürt Rt. képviselője.

80.000 óra munka...

Az Európai Unió is elismeri, hogy a versenyképesség egyik eleme az egészség, amelyet az egészségügyi ellátás is befolyásol, de meghatározó tényező az egyén életvitele is - fogalmazott nyitó beszédében Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára. Mint mondta, fontos megtalálni azokat a szinteket, ahol meg lehet valósítani az egészségfejlesztést. Az egyik színtér a munkahely lehet, hiszen életünkben nyugdíjas korunkig 80 ezer órát töltünk el itt - tette hozzá.

Fogyókúra a munkahelyen

Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet elnöke úgy vélte, téves az a nézet, hogy az egészség a betegség hiánya, ennél ugyanis többről van szó. Az egészség testi, lelki, szociális jólét, amelybe beletartozik a béke, az otthon, az emberi közösség, a sport, az egészséges táplálkozás is. A felmérések alapján leginkább a multinacionális cégeknél és a kormányzati szektorban valósulnak meg az egészséges munkahely feltételei, míg a magyar munkaadóknál, az 50-200 fős vállalkozásoknál többnyire ez hiányzik - mutatott rá Gábor Edina, hozzátéve, programjaikkal őket szeretnék mozgósítani. Példaként említette, hogy november 24-én indul a "Közösen-könnyebben" elnevezésű munkahelyi, testsúlycsökkentő versenyük, amelyre 5-10 fős csapatokkal lehetett nevezni. Az egészséges munkaerő jelenléte azért is fontos, mert ma már egy külföldi befektetőnek az is számít, hogy melyik régióban nagyobb a betegállományban lévők száma, ez alapján dönti el ugyanis, hová telepíti cégét - hívta fel a figyelmet a szakember.

Napi száz munkabaleset - feketén veszélyesebb

Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke az állam, a munkáltató és az egyén közös felelősségét és az összefogás szükségességét emelte ki. Nemzeti jövedelemtermelő hatása van annak, ha boldogan, egészségesen dolgoznak a munkavállalók - hangsúlyozta. Mint mondta, meg kell teremteni a munkahely és a család összhangját. A foglalkoztatás, a munkabiztonság, a munkaegészségügy rendkívül összefüggő fogalmak - vélekedett. Egy évben 24 ezer munkabalesetet jelentenek be. Tavaly 222 millió forint munkabírságot szabtak ki, idén ez már meghaladta az egymilliárd forintot, mégsem tudják rendre utasítani a cégeket - adott hangot aggodalmának Papp István. A szakember a hiányosságok között említette, hogy a foglalkoztatók gyakran elfelejtik az alkalmassági vizsgálatot elvégezni, sok esetben szakképzetlen munkaerőt alkalmaznak és nincs munkavédelmi oktatás sem. Hozzátette: a feketemunka, a balesetek és a megbetegedések között összefüggés van.

Nincs társadalmi igény

Az emberek, az emberi kapcsolatok problematikája az egészségfejlesztés - vélekedett Kapás Zsolt, az Egészséges Munkahelyekért Egyesület elnöke, aki szerint a "Hogyan legyek jobb holnap, mint ma?" kérdést kellene feltenni a foglalkoztatóknak. A munkahelyi egészségfejlesztés jelentőségét mutatja, hogy már főiskolán is oktatják - jegyezte meg. A munkahely egészség-magatartását befolyásolja a vállalati stratégia, a távlati, középtávú, rövidtávú jövőkép, hogy kényszervállalkozásról van-e szó, vagy a túlélés-e a cél - ismertette Kapás Zsolt. Az egyik legnagyobb problémának nevezte ugyanakkor, hogy nincs társadalmi igény arra, hogy a munkahelyen meglegyenek a feltételek - elfogadott, hogy nincs rend. Helyi és regionális szinten is meg kell adni a segítséget a vállalkozásoknak, e nélkül nem lehet eredményt felmutatni - szögezte le az egyesület elnöke, aki úgy véli, megérett az idő arra, hogy az érintett hatóságok konkrét terveket készítsenek ehhez.

Kulcs a jóléthez?

Az Európai Unióban is felismerték, ha fejlesztjük a munkahelyi egészséget, a jólétet fokozzuk, ezáltal a gazdasági növekedést, létrejön a jóléti társadalom, amelynek a megtartása az egészségtől függ. Ez a bűvös kör ismert, mégis a legtöbb országban kevés a tett - mondta Anna Ritsatakis egészségpolitikai tanácsadó. Az új, jól kereső, produktív munkahelyekből egyre kevesebb van, elindult az a tendencia, hogy feleannyi munkaerővel, duplán fizetve háromszor annyit kell előállítani - fogalmazott a szakember. Ez történik jelenleg Magyarországon is a köz- és magánszférában. Anna Ritsatakis a következmények között említette a munkanélküliségi ráta emelkedését a fiatalok körében, és azt, hogy egyre több cég helyezi ki a termelést azokba az országokba, ahol még olcsóbb a munkaerő. Véleménye szerint új megoldásokat kell kitalálni, hogy a társadalmak meg tudjanak birkózni az új helyzetekkel, az egyre gyorsuló tempóval.

Mintegy 3300-an dolgoznak foglalkozás-egészségügyi orvosként, de csak egyharmaduk áll teljes alkalmazásban. Tavaly több mint 16 ezer egészségmegőrző előadást tartottak és több mint 8000 programot indítottak - hangzott el a rendezvényen. A konferencián szó esett még az egyik legfontosabb népegészségügyi problémáról, a dohányzásról, illetve arról, milyen szerepet játszanak a tudományok, különösen a pszichológia a munkahelyi egészségfejlesztésben.

Az Alcoa-Köfém Kft., amely egyebek között alumíniumgyártással, személygépkocsi és repülőgép alkatrészek gyártásával foglalkozik, számos európai országban működtet üzemet, Magyarországon 6000 embert foglalkoztat. A vállalat 1995 óta tart fent egészségvédelmi szolgálatot. Dolgozóinak sürgősségi ellátást biztosít, birtokában van egy jól felszerelt mentőautó, ügyeletet működtet, több mint 10 éve mintegy ezer esetben láttak el ilyen formában eseteket. Emellett hallásvédelmi, légzésvédelmi, vállalati ergonómiai programmal rendelkezik, 2002-től pedig mentálhigiénés programot is működtet. A cég minden évben rendez családi napot, a "10 millió fa" program keretében pedig évente minden dolgozónak adnak egy fát, amit elültethetnek.

Az információmenedzsmenttel, és tanácsadással foglalkozó Kürt Rt. a kezdetektől emberközpontúságra törekszik, a vállalatvezetés fontosnak tartja a rekreációt és a pihenést. A szabadságszabályozással, sporttámogatással igyekeznek a dolgozókért tenni, de a cégnek van saját uszodája és szaunája is, amit az alkalmazottak ingyen használhatnak, emellett egy évben háromszor tartanak céges, családi hétvégét.Szilágyi Katalin
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter