Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Nem elég hatékony a katasztrófavédelem?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) visszautasítja Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő pénteki állításait, ugyanis - mint írták - a katasztrófavédelem rendszere az egységes irányítás, a fejlesztések és az átszervezések következtében sokkal hatékonyabbá vált.

Az OKF kommunikációs szolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményben a Bertha Szilvia sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Az ellenzéki képviselő az elmúlt hetekben a tűzoltók kormányfőhöz írt nyílt levelét felidézve arról beszélt: csökkentették a vonuló tűzoltók számát, növelték az adminisztrátorokét, és összességében nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. A politikus azt állította, problémák vannak a katasztrófavédelem és a tűzoltóság integrációja körül, és mára már veszélybe került a lakosság ellátása is.

Az OKF közleményében úgy fogalmaztak: az országgyűlési képviselő által elmondottak nem felelnek meg a tényeknek, félrevezetőek, és így alkalmasak arra, hogy megingassák a lakosság tűzoltók munkájába vetett bizalmát, mindez pedig ronthatja az állampolgárok biztonságérzetét.

Közlésük szerint egy statisztika sem igazolja azt az állítást, amely szerint a januári integráció és az áprilisi szervezeti átalakítás nyomán csökkent volna a vonulós tűzoltók száma. Azt sem, hogy tömegesen kérnék leszerelésüket a végrehajtói állomány tagjai - tették hozzá. Mint írták, idén novemberig 283-an távoztak a katasztrófavédelemtől a 2010-es 607, illetve a 2011-es 501 leszerelt hivatásos állományú dolgozó után. A teljes szervezetet illetően november végén 250-nel több betöltött státus volt, mint az év első hónapjában, a teljes létszám 533-mal emelkedett - hangsúlyozták.

Kitértek arra: a szervezet létszámának, felszerelésének, valamint informatikai eszközeinek növelését az tette szükségessé, hogy a januárban hatályba lépett katasztrófavédelmi törvény a korábbinál lényegesen több hatósági jogkört telepített a szervezethez.

Follow hrportal_hu on Twitter