Megjelent: 3 hete

"Nem lehet, hogy minden más érdek fontosabb legyen, mint az európai gazdák érdeke"

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a június 9-én esedékes európai parlamenti választásnak "óriási tétje van", mégpedig az, hogy gyökeres irányváltásra sikerüljön késztetni Brüsszelt, hogy a Közös Agrárpolitikában (KAP) is megtalálja helyét és szerepét a gazdaközpontúság.

 "Meg kell védeni a gazdák érdekeit, hiszen általa Európa polgárainak értékét védjük, mivel a mindennapi élelmezésbiztonságot tudjuk számukra szavatolni" - emelte ki az agrárminiszter. Kijelentette: az Európai Unió nem szavatolja belső piacának védelmét, továbbra is rengeteg ukrán mezőgazdasági termék érkezik az Európai Unió piacaira. Megoldás kell, hiszen a dömping mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék kiszorítja a hagyományos európai termelésből származó gabonákat - hívta fel a figyelmet Nagy István, majd hangsúlyozta: nem szabad hagyni azt sem, hogy az egész éghajlatváltozásért az európai gazdatársadalmat tegyék felelőssé. Az éghajlatváltozást illetően a gazdákat érdekeltté kell tenni és nem bűnbakká - hangoztatta.

"Azt várjuk, hogy az Európai Unió végre megvédje az európai gazdákat. Nem lehet, hogy eláruljuk, magukra hagyjuk az európai gazdákat. Nem lehet, hogy minden más érdek fontosabb legyen, mint az európai gazdák érdeke. Ez az élelmiszerszuverenitást, az élelmezés biztonságát veszélyezteti az egész Európai Unióban" - fogalmazott a tárcavezető.

Hangsúlyozta: a gazdákat támogatni kell ahhoz, hogy megfelelő technológiai eszközökkel olyan fejlesztéseket tudjanak végrehajtani, amelyekkel az éghajlatváltozás elleni küzdelmüket sikeresen tudják folytatni. "A magyar elnökség pontosan erre készül, hiszen egy gazdabarát központú agrárpolitikát kíván megvalósítani, ahol a versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság, a tudásalapú gazdaság és a gazdabarát-központúság lesz napirenden" - fogalmazott.

A június 9-i választás tétje tehát az, hogy "le tudjuk-e venni" az agráriumról azt a béklyót, amit a "meggondolatlan és megalapozatlan" európai zöld megállapodás, a rájuk erőltetett zöld ideológia jelent, és teljesen a vesztükbe sodorja őket. Új alapok, új szabályok kellenek, amit a magyar elnökség kiválóan képvisel, mégpedig azt, hogy a versenyképesség, a válságkezelés, a gazdaközpontúság, a tudásalapú gazdaság és a fenntarthatóság legyen az, ami keretbe fonja a közös agrárpolitika 2027 utáni időszakát is - tette hozzá nyilatkozatában Nagy István.

MTI

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk