Megjelent: 14 éve

Nem szabad diszkriminálni a dohányosokat

Az Európai Unió állásfoglalása szerint nem számít diszkriminációnak a dohányosok kizárása az álláspályázatokról - nyilatkozta néhány napja a Bizottság több tisztviselője. Azóta pontosítottak: ellenzik a diszkrimináció minden formáját, de az EU-jogszabályok nem terjednek ki a dohányosok hátrányos megkülönböztetésére, hanem nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Nem ellentétes az Európai Uniónak az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó szabályozásával az, hogy a vállalatok az álláshirdetésnél kikötik: dohányost nem vesznek fel - jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője a napokban. Ezzel megerősítette az Európai Bizottság szociális és munkaügyi biztosának Vladimir Spidlának azon állásfoglalását, amely szerint az állások betöltésénél nem szabad megkülönböztetést tenni a származás, a kor, a vallás, a szexuális beállítottság, vagy a fogyatékosság szempontjából, a dohányzás azonban nem tartozik ebbe a kategóriába. Az Európai Bizottság később pontosította tisztviselőinek nyilatkozatait, melyben hangsúlyozta, az EU-jogszabályok nem terjednek ki a dohányosok hátrányos megkülönböztetésére, hanem tagállami hatáskörbe tartozik.

A magyar állami hatóság diszkriminációként kezeli

Magyarországon az Egyenlő Bánásmód Hatóság továbbra is diszkriminációként kezeli a helyzetet. A hazai munkáltatóknak tehát nem árt vigyázniuk az ilyen jellegű kikötésekkel.

"Véleményünk szerint még mindig diszkriminációt követ el, aki a hirdetésben feltünteti: csak nemdohányzók jelentkezését várja az állásra. A jog ugyanis így fogalmaz: hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása ..., illetve egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője miatt részesül más, összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban. És a dohányzó életmód megítélésünk szerint beletartozik az egyéb kategóriába. Ha tehát az alkalmazás kizárólagos akadálya a dohányzó életmód, abban az esetben a munkáltató diszkriminációt követ el. Amennyiben ez bizonyítást nyer, neki is ugyanúgy szükséges befizetnie a rá kirótt büntetést" - fogalmaz Dr. Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság osztályvezetője.

Az esély meg nem adása problémákat vet fel

Szintén óvatosságra inti a munkáltatókat Sipos Márta munkajogász. "Egyelőre nagyon is aggályos valakit csak azért kizárni a jelöltek köréből kizárni, mert dohányzik. Más a helyzet, ha egy munkaalkalmassági vizsgálat során kiderül: a jelölt a cigarettázás miatt nem alkalmas a megpályázott munka elvégzésére. De az esély meg nem adása mindenféleképp problémákat vet fel."

Nem találkoztak ilyen hivatalos üggyel

Sipos Márta és Gyarmati Edit hozzátette, több évtizedes munkásságuk alatt eddig még nem volt egyetlen olyan megkeresésük sem, amelyben az ügyfél arra panaszkodott volna, hogy a munkáltatója megkülönbözteti dohányzó életmódja miatt. "Hazánkban a munkáltatók nem ez alapján válogatják ki, illetve bocsátják el az embereket" - értettek egyet.

A fejvadász szemével: elvétve szempont a munkáltatóknál

"A munkáltatók között csak elvétve akad, aki kiköti: nemdohányzó pályázóval kívánja betölteni az állást. Körülbelül száz foglalkoztatóból egy fordul hozzánk ilyen jellegű kéréssel. A munkáltatók általában nem is említik a dohányzás-nemdohányzás problémát. Megbízóink egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az interjúkon a jelöltektől megkérdezzük: cigarettáznak-e vagy sem. Az gyakrabban fordul elő, hogy a pályázók azért mondanak fel, mert nem bírják elviselni az állandó cigarettafüstöt maguk körül" - számolt be Balázsy Krisztina, a Grafton fejvadász cég vezető tanácsadója, aki az álláskeresőknek azért azt tanácsolja, ne hangoztassák az állásinterjún, ha dohányoznak.

Ugyanakkor tagadni sem érdemes. "Ha rákérdeznek az interjúztatók, mondják el őszintén. Főleg, ha csak néhány szálat szívnak el a nap folyamán. A jelöltre maga a cigarettázás nem vet rossz fényt, viszont az igen, ha erősen érezni rajta a cigarettaszagot. Azt nem igazán kedvelik sem a munkáltatók, sem az interjúztatók" - avatott be.

Recepciós pozícióra a dohányzók kizárva

Mindezek ellenére mi találkoztunk negatív tapasztalatokkal is. Egy neve elhallgatását kérő, volt álláskereső arról számolt be: ő bizony már találkozott a pályázásból a dohányzókat kizáró hirdetéssel. Emellett részt vett olyan interjún is, ahol nyomatékosan kijelentették, hogy nem kívánnak cigarettázó jelöltet felvenni a pozícióra. Itt egyébként egy recepciós munkáról volt szó.

Kommunikációs szempontból is baklövés

"Nem vet jó fényt a cég hírnevére, ha álláshirdetésben jelzi, nem vesz fel dohányos munkatársat" - magyarázza Szántó Balázs, a Noguchi-Porter-Novelli PR-ügynökség operatív igazgatója. "A fogyasztói és az álláskeresői réteget egyaránt taszítja a nyílt diszkrimináció, az egészségtudatosság ugyanis még nem épült be az emberek gondolkodásába. Sokkal inkább az az üzenet jön át, hogy a munkavégzéshez nem kötődő ok miatt kerül hátrányba egy álláskeresői csoport" - teszi hozzá.

Svájcban van példa nyíltan diszkriminálóra

Nyugat-Európában egyébként van példa arra, hogy egy cég nyíltan felvállalja a füstölők elutasítását. A 20 Minuten nevű svájci hírportálnak például egy zürichi tanácsadó iroda vezetője elmondta, nyolc éve szerepel minden állásajánlatukban, hogy nem akarnak cigarettázó pályázót, ennek ellenére senki sem panaszkodott. A nagy multik azonban óvatosabbak. A Novartis gyógyszercég svájci vállalatánál a munkahelyen tilos a dohányzás, de a füstölés nem szempont a kiválasztásnál, privát ügyként kezelik.

A világszervezetek közül egyébként a WHO (World Heath Organization) december óta nem vesz fel dohányos munkatársat.

Oroszi Babett - Karácsony Zoltán, 2006. augusztus 9.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter