Megjelent: 10 éve

Nincs túlképzés jogászokból, sőt emelni kellene a keretet

Alapvetően téves szinte az összes közvélekedés a magyar jogászképzéssel kapcsolatban. Nincsenek sokan, nincs tele velük a munkaügyi központ, és csak a klasszikus jogi pályák telítettek - cikkezi a Népszabadság.

images

images

A Népszabadság összeállításából kiderül: szakemberek szerint nemhogy nincs túlképzés jogászokból, de olyan jelentősen csökkent az államilag finanszírozott képzésben részt vevők száma, hogy inkább emelni kellene a keretet.

Az elmúlt években jelentősen csökkent az állami képzésben részt vevő joghallgatók száma. Bencze Mátyás, a Debreceni Egyetem jogi karának dékánhelyettese azt mondja: a negatív hiedelmek elterjedéséhez hozzájárult, hogy a kilencvenes években új jogi karok alakultak az országban, s ennek következtében természetesen több lett a jogászok száma is. Bencze Mátyás szerint hiedelem az is, hogy sok az állástan jogász, mert - mint fogalmaz - a regisztrált munkanélküliek között alig-alig vannak jogászok, az összes diplomás munkanélkülinek csupán 3,7 százaléka keres jogászi állást.

Arra a megjegyzésünkre, amely szerint sok fi atal arra panaszkodik, hogy telítettek a jogászi állások, a dékánhelyettes így válaszol: a "klasszikus" - vagyis a bírósági, ügyészségi és ügyvédi - pályák valóban telítődnek, de fluktuáció az igazságszolgáltatási intézményekben is tapasztalható, s az ügyvédek közötti konkurenciaharc is elsősorban a nagyvárosokban, azokon belül is a jogi képzőhellyel rendelkező nagyvárosokban erősebb. Állítása szerint a jogi diploma előnyt jelent közigazgatási, pénzügyi, gazdasági, kommunikációs és rendvédelmi szakmákban is, így lényegében akármilyen területen helyezkedik el valaki, a jogi képzettsége valódi pluszt jelent.

Népszabadság
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: emeljék az álláskeresési járadék időtartamát és összegét!

Az MSZP szerint 80 százalékos bértámogatást kéne adni azoknak, akik elbocsátás előtt állnak. Teljes cikk

Nem közeledtek az álláspontok a minimálbérről szóló bértárgyaláson

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke nehéz tárgyalásra számít. Teljes cikk

Online év végi bulikat tartanak a cégek

A cégek körében az online szabadulószoba és a gasztroworkshop a legnépszerűbb. Teljes cikk