Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nők diszkriminációja: jön a zéró tolerancia?

Zéró toleranciát vezetne be az EP a médiában a nőkkel szembeni szexista sértések ellen, emellett a nők munkaerőpiaci, valamint a politikában, közigazgatásban való egyenlőségének biztosítását várja el a tagállamoktól.

A nők és a férfiak közötti egyenlőségről fogadott el jelentést az EP szeptember 27-én, csütörtökön. A témafelelős a néppárti, finn Piia-Noora Kauppi.

Az EP üdvözli, hogy az Európai Bizottság kiemelten kezeli a nemek közötti fizetéskülönbség, a munka és a család összeegyeztetése, és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos irányelvek kérdését. (A nők ha dolgoznak, a házimunkát is ők végzik, amely utóbbi évente több 100 milliárd forintot jelent a nemzetgazdaságnak...)

A parlament "üdvözli az egyenlőség kultúráját az EU-ban, beleértve a Bizottságnak a nők és férfiak egyenlőségére vonatkozó ütemtervét és a Tanácsnak a férfiak és nők közötti egyenlőségről szóló európai paktumát, és felszólít annak konkrét intézkedésekkel és pénzügyi források elosztásával történő gyakorlati megvalósítására".

A jelentés felszólítja a tagállamokat, "hogy terjesszenek elő speciális intézkedéseket a nők és a férfiak közötti, a foglalkoztatásnak a - különösen a szülési szabadságból vagy az eltartottak gondozása céljából kivett szabadságból eredő - szakaszos jellege miatti egyenlőtlenségek leküzdése, valamint ezeknek a karrierre, a fizetésekre és a nyugdíjjogosultságokra gyakorolt negatív hatásai csökkentése céljából".

Az EP arra kéri a Bizottságot, "kifejezetten összpontosítson azon akadályokra, amelyek gátolják a nőket a legjobb állásokhoz való hozzáférésben", emellett felszólítja a tagállamokat, "vizsgálják meg azokat a helyzeteket, amelyek megakadályozzák, hogy a nők részt vegyenek a politikában és a közigazgatás valamennyi szintjén".

Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
Follow hrportal_hu on Twitter