Megjelent: 16 éve

Nőtt a sikeresen felvételizők aránya

Ugyan a tavalyinál 700 fővel kevesebben jutottak be egyetemre, főiskolára, a jelentkezők egyre nagyobb arányának sikerélmény a felsőoktatási felvételi - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

2008-ban a jelentkezési lapjukat beadók 83,4 százaléka ért célba, ami 8,5 százalékkal magasabb a 2007-es aránynál. A többség reálisan mérte fel esélyeit, ugyanis 63,8 százalékuk az első megjelölt helyre került be. A bejutottak 56 százaléka nő, 61 százalékuk gimnáziumban érettségizett, az átlagéletkor pedig 23,1 év - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) statisztikájából.

Az idén sem tört meg az évek óta megfigyelhető tendencia: tovább csökkent az egyetemre, főiskolára jelentkező és a felvettek száma. 2007-tel összevetve 12 ezerrel kevesebb volt a jelentkező (96 988) és 700 fővel esett vissza (80 922-re) az új elsőéves hallgatók száma. Ezzel párhuzamosan a jelentkezők egyre nagyobb aránya ért célba, ugyanis a bekerülési arány évről évre növekszik. Míg két évvel ezelőtt a jelentkezési lapjukat beadók 70,8, tavaly 74,9 százaléka kezdhette meg felsőfokú tanulmányait, addig az idén már 83,4 százalék.


65 százalék az első helyre jutott beÉvek óta tapasztalható, hogy a sikeresen felvételizők nagyobb része reálisan méri fel az esélyeit: idén 63,9 százalékuk az első helyen megjelölt intézménybe jutott be. 18,5 százalék számára a másodikként bejelölt helyre sikerült a bekerülés, míg minden ötödik felvételiző az ennél hátrébb rangsorolt iskolába nyert felvételt.

A számokból kiderül, kevesebben jutottak be államilag támogatott képzésre, mint amennyien szerettek volna. A jelentkezési lapon 19,5 százalék jelölt meg költségtérítéses képzést, ám a felvetteknek 35 százaléka csak "fizetős" formában kezdheti meg tanulmányait.


Nincs áttörés távoktatásbanA vágy és a realitás között a munkarendek tekintetében kisebb a különbség. Míg a jelentkezéseknél 70 százalék célzott meg nappali tagozatot, addig 69 százalék indul ebben a munkarendben. A korábban népszerű esti tagozat aránya továbbra is elenyésző az idén első évesek körében (1 százalék). Érdekesség, hogy a sokak szerint nagy jövő előtt álló távoktatás továbbra sem tudott igazi áttörést elérni (2,2 százalék).


A többség gimnáziumban érettségizettNincs elmozdulás abban a tekintetben, ki milyen középiskola-típusból felvételizett sikeresen. A felvettek 57 százaléka korábban gimnáziumban tanult, 34,3 százaléka szakközépiskolában, 4 százaléka kéttannyelvű gimnáziumban, 1,5 százalék pedig külföldi középiskolában érettségizett.


Nem számít az életkor felvételinélAz adatokból kitűnik, hogy a felvételi sikeressége szempontjából nincs jelentősége annak, hogy ki hány éves vagy mikor érettségizett. Az összes jelentkező és a felvettek átlagéletkora szinte azonos (23,3, illetve 23,1 év). Az egyes korcsoportok felvételi arányaiban is megegyező adatokat találunk. Árnyalatnyi különbséget mindössze az idén érettségizők körében lehet kimutatni, mivel körükben az átlagoshoz képest valamelyest magasabb, 85,8 százalék a felvettek aránya (az átlag 83,4 százalék).

Az életkorral kapcsolatos megfigyelés, hogy megállt a felvettek hosszú évek óta tartó "fiatalodása", hiszen idén már közel egy évvel magasabb (23,1) átlagéletkorral találkozhattunk, mint tavaly (22,3). Ez részben a mesterképzéses szakok egyre nagyobb térnyerésével magyarázható.


Továbbra is női többségA felvételi esélyeket vizsgálva szintén minimális különbségeket lehet csak kimutatni a jelentkezők nemét illetően: a férfiak 84,9 százaléka járt sikerrel idén, míg a nők körében ez az arány 82,3 százalék. A felvételt nyert hallgatókon belül továbbra is többségben vannak a hölgyek: a felvettek 56,2 százaléka nő és csak 43,8 százaléka férfi. Ez azonban nem jelenti a nemek közötti esélyek különbözőségét, hiszen ugyanilyen aránnyal találkozunk a jelentkezők körében is.


Nyelvvizsgával nagyobb volt az esélyA felvettek körében egyre nagyobb arányt tesznek ki azok, akik többletpontot érő, középfokú C (31,8 százalék) vagy felsőfokú C (11,8 százalék) típusú nyelvvizsgával rendelkeznek. Amíg a "nyelvvizsgások" között 89,8 százalék volt a felvételt nyertek aránya, addig az ezzel nem rendelkezőknél csak 79,1 százalék. Sok slágerszakra nyelvvizsga nélkül eleve nem volt esély a bekerülésre.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin

A magyar-amerikai biokémikus az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját. Teljes cikk

Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

A Magyar Innovációs Szövetség tíz díjat osztott ki a fiatal feltalálóknak és tudósoknak. Teljes cikk

Így áll a fiatal diplomások aránya az EU-ban - Magyarország sereghajtó

2023-ban az Európai Unió 25-34 év közötti lakosságának 43%-a rendelkezett felsőfokú végzettséggel, amely 1 százalékpontos növekedést jelent... Teljes cikk