Megjelent: 9 éve

Nyelvtanulás - sokat segít az anyanyelvi környezet

Mára már mindenki felismerte az idegennyelv-tudás szükségességét. Nem csak a külföldi nyaraláson boldogulunk könnyebben, de az sem kétséges, hogy a tudás igazolását szolgáló nyelvvizsga bizonyítvány egyik alapfeltétele egy diploma megszerzésének - olvasható a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

A nyelvvizsga bizonyítvány azonban egy okirat csupán, ami az aktív, működő nyelvtudást nem tükrözi. Az idegennyelv-tudásnak nagymértékű gazdasági, társadalmi és politikai jelentősége van. A hasznosítható nyelvtudás felbecsülhetetlen érték minden szakterületen.

Az idegennyelv-tanulásának első élménye egy átlagos magyar ember életében az általános iskola időszakára tehető. Ám a gyermekek számára az idegennyelv-tanulás rendszerint nem természetes motivációból fakad, fontos tehát, hogy először felkeltsük bennük az érdeklődést az idegen nyelv iránt.

Nekik még arra van szükségük, hogy a nyelvtani szabályok, a szavak jelentése anyanyelvükön kerüljön elmagyarázásra, szigorúan játékos formában. Ugyanakkor a nyelvet oktató tanároknak szükséges, hogy legyenek ismereteik, tapasztalataik az idegen nyelvet anyanyelveként használó ország kultúrájáról, oktatási rendszeréről; hogy olyan személyekkel találkozzanak, akik abból az országból valók amelynek ők a nyelvét tanítják.

A hagyományos magyar iskolarendszer intézménytípusaiban máig, ilyen-olyan okok miatt nem valósult meg mindenhol, hogy a középiskolától kezdve anyanyelvi tanárok segítsék a nyelvoktatást, akik által a diákok hozzászokhatnak ahhoz, hogy idegen nyelven kommunikáljanak, tegyenek fel kérdéseket, értsenek meg bonyolult nyelvtani szabályokat, s majdan ezekből merítve használják, adják tovább nyelvtudásukat.

A hiány kiküszöbölését számos nyelviskola segíti oly módon, hogy az anyanyelvi környezet biztosításával lehetőséget nyújt az idegen kultúra, az ország, a gondolkodásmód elsajátítására, ezáltal a tökéletes nyelvtudás megszerzésére. Való igaz, nem elhanyagolható költség, ha az ember néhány hét erejéig külföldi nyelviskolát választ, de például a "tanulás és munka" programokban a külföldön vállalt munkáért járó fizetéssel már csökkenteni lehet a kiadásokat.

Ahogy Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetője fogalmaz: ha az ember hosszabb rövidebb ideig külföldön tanul, azzal saját világát színezi ki. Olyan új ismeretségeket köthet, új, ott élő barátai segítségével olyan új oldaláról ismerheti meg a várost, az országot és a nyelvet, ahogy itthon ezt soha nem tehetné meg. Semmivel nem pótolható, az anyanyelvi környezet, és még kevésbé az, ha idegenben arra van kényszerítve a nyelvtanuló, hogy minden pillanatban használja a választott nyelvet.

A metrón, a kollégiumban, az egyetemen, a családnál, ahol a nyelvtanfolyam ideje alatt él. Ahhoz persze, hogy ne egy teljesen ismeretlen közegben kelljen megtalálni a megfelelő nyelviskolát, a szállást, jól jön némi hazai segítség.

A jól kiválasztott nyelviskola külföldi nyelvtanfolyamain nem érheti meglepetés a tanulót, mint ahogy a szállás tekintetében sem - értük az adott oktatási intézmény vállal kezességet. Hogy milyen nyelvtanulási formák és helyszínek közül választhatunk? Intenzív nyelvtanfolyamok, ifjúsági nyelvi táborok, hosszabb távra szóló középiskolai tanév, "tanulás és munka" programok egyaránt szerepelnek a palettán. Az angolul tanulni vágyók leggyakrabban Máltát és Angliát célozzák, de egyre közkedveltebbek az USA-ban és Új-Zélandon tartott nyelvtanfolyamok is.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter