Megjelent: 10 éve

Nyelvtanulás - sokat segít az anyanyelvi környezet

Mára már mindenki felismerte az idegennyelv-tudás szükségességét. Nem csak a külföldi nyaraláson boldogulunk könnyebben, de az sem kétséges, hogy a tudás igazolását szolgáló nyelvvizsga bizonyítvány egyik alapfeltétele egy diploma megszerzésének - olvasható a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

images

A nyelvvizsga bizonyítvány azonban egy okirat csupán, ami az aktív, működő nyelvtudást nem tükrözi. Az idegennyelv-tudásnak nagymértékű gazdasági, társadalmi és politikai jelentősége van. A hasznosítható nyelvtudás felbecsülhetetlen érték minden szakterületen.

Az idegennyelv-tanulásának első élménye egy átlagos magyar ember életében az általános iskola időszakára tehető. Ám a gyermekek számára az idegennyelv-tanulás rendszerint nem természetes motivációból fakad, fontos tehát, hogy először felkeltsük bennük az érdeklődést az idegen nyelv iránt.

Nekik még arra van szükségük, hogy a nyelvtani szabályok, a szavak jelentése anyanyelvükön kerüljön elmagyarázásra, szigorúan játékos formában. Ugyanakkor a nyelvet oktató tanároknak szükséges, hogy legyenek ismereteik, tapasztalataik az idegen nyelvet anyanyelveként használó ország kultúrájáról, oktatási rendszeréről; hogy olyan személyekkel találkozzanak, akik abból az országból valók amelynek ők a nyelvét tanítják.

A hagyományos magyar iskolarendszer intézménytípusaiban máig, ilyen-olyan okok miatt nem valósult meg mindenhol, hogy a középiskolától kezdve anyanyelvi tanárok segítsék a nyelvoktatást, akik által a diákok hozzászokhatnak ahhoz, hogy idegen nyelven kommunikáljanak, tegyenek fel kérdéseket, értsenek meg bonyolult nyelvtani szabályokat, s majdan ezekből merítve használják, adják tovább nyelvtudásukat.

A hiány kiküszöbölését számos nyelviskola segíti oly módon, hogy az anyanyelvi környezet biztosításával lehetőséget nyújt az idegen kultúra, az ország, a gondolkodásmód elsajátítására, ezáltal a tökéletes nyelvtudás megszerzésére. Való igaz, nem elhanyagolható költség, ha az ember néhány hét erejéig külföldi nyelviskolát választ, de például a "tanulás és munka" programokban a külföldön vállalt munkáért járó fizetéssel már csökkenteni lehet a kiadásokat.

Ahogy Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetője fogalmaz: ha az ember hosszabb rövidebb ideig külföldön tanul, azzal saját világát színezi ki. Olyan új ismeretségeket köthet, új, ott élő barátai segítségével olyan új oldaláról ismerheti meg a várost, az országot és a nyelvet, ahogy itthon ezt soha nem tehetné meg. Semmivel nem pótolható, az anyanyelvi környezet, és még kevésbé az, ha idegenben arra van kényszerítve a nyelvtanuló, hogy minden pillanatban használja a választott nyelvet.

A metrón, a kollégiumban, az egyetemen, a családnál, ahol a nyelvtanfolyam ideje alatt él. Ahhoz persze, hogy ne egy teljesen ismeretlen közegben kelljen megtalálni a megfelelő nyelviskolát, a szállást, jól jön némi hazai segítség.

A jól kiválasztott nyelviskola külföldi nyelvtanfolyamain nem érheti meglepetés a tanulót, mint ahogy a szállás tekintetében sem - értük az adott oktatási intézmény vállal kezességet. Hogy milyen nyelvtanulási formák és helyszínek közül választhatunk? Intenzív nyelvtanfolyamok, ifjúsági nyelvi táborok, hosszabb távra szóló középiskolai tanév, "tanulás és munka" programok egyaránt szerepelnek a palettán. Az angolul tanulni vágyók leggyakrabban Máltát és Angliát célozzák, de egyre közkedveltebbek az USA-ban és Új-Zélandon tartott nyelvtanfolyamok is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk