Megjelent: 10 éve

Nyelvtanulás - sokat segít az anyanyelvi környezet

Mára már mindenki felismerte az idegennyelv-tudás szükségességét. Nem csak a külföldi nyaraláson boldogulunk könnyebben, de az sem kétséges, hogy a tudás igazolását szolgáló nyelvvizsga bizonyítvány egyik alapfeltétele egy diploma megszerzésének - olvasható a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

A nyelvvizsga bizonyítvány azonban egy okirat csupán, ami az aktív, működő nyelvtudást nem tükrözi. Az idegennyelv-tudásnak nagymértékű gazdasági, társadalmi és politikai jelentősége van. A hasznosítható nyelvtudás felbecsülhetetlen érték minden szakterületen.

Az idegennyelv-tanulásának első élménye egy átlagos magyar ember életében az általános iskola időszakára tehető. Ám a gyermekek számára az idegennyelv-tanulás rendszerint nem természetes motivációból fakad, fontos tehát, hogy először felkeltsük bennük az érdeklődést az idegen nyelv iránt.

Nekik még arra van szükségük, hogy a nyelvtani szabályok, a szavak jelentése anyanyelvükön kerüljön elmagyarázásra, szigorúan játékos formában. Ugyanakkor a nyelvet oktató tanároknak szükséges, hogy legyenek ismereteik, tapasztalataik az idegen nyelvet anyanyelveként használó ország kultúrájáról, oktatási rendszeréről; hogy olyan személyekkel találkozzanak, akik abból az országból valók amelynek ők a nyelvét tanítják.

A hagyományos magyar iskolarendszer intézménytípusaiban máig, ilyen-olyan okok miatt nem valósult meg mindenhol, hogy a középiskolától kezdve anyanyelvi tanárok segítsék a nyelvoktatást, akik által a diákok hozzászokhatnak ahhoz, hogy idegen nyelven kommunikáljanak, tegyenek fel kérdéseket, értsenek meg bonyolult nyelvtani szabályokat, s majdan ezekből merítve használják, adják tovább nyelvtudásukat.

A hiány kiküszöbölését számos nyelviskola segíti oly módon, hogy az anyanyelvi környezet biztosításával lehetőséget nyújt az idegen kultúra, az ország, a gondolkodásmód elsajátítására, ezáltal a tökéletes nyelvtudás megszerzésére. Való igaz, nem elhanyagolható költség, ha az ember néhány hét erejéig külföldi nyelviskolát választ, de például a "tanulás és munka" programokban a külföldön vállalt munkáért járó fizetéssel már csökkenteni lehet a kiadásokat.

Ahogy Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetője fogalmaz: ha az ember hosszabb rövidebb ideig külföldön tanul, azzal saját világát színezi ki. Olyan új ismeretségeket köthet, új, ott élő barátai segítségével olyan új oldaláról ismerheti meg a várost, az országot és a nyelvet, ahogy itthon ezt soha nem tehetné meg. Semmivel nem pótolható, az anyanyelvi környezet, és még kevésbé az, ha idegenben arra van kényszerítve a nyelvtanuló, hogy minden pillanatban használja a választott nyelvet.

A metrón, a kollégiumban, az egyetemen, a családnál, ahol a nyelvtanfolyam ideje alatt él. Ahhoz persze, hogy ne egy teljesen ismeretlen közegben kelljen megtalálni a megfelelő nyelviskolát, a szállást, jól jön némi hazai segítség.

A jól kiválasztott nyelviskola külföldi nyelvtanfolyamain nem érheti meglepetés a tanulót, mint ahogy a szállás tekintetében sem - értük az adott oktatási intézmény vállal kezességet. Hogy milyen nyelvtanulási formák és helyszínek közül választhatunk? Intenzív nyelvtanfolyamok, ifjúsági nyelvi táborok, hosszabb távra szóló középiskolai tanév, "tanulás és munka" programok egyaránt szerepelnek a palettán. Az angolul tanulni vágyók leggyakrabban Máltát és Angliát célozzák, de egyre közkedveltebbek az USA-ban és Új-Zélandon tartott nyelvtanfolyamok is.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter