Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nyírkáta: csak késett a segélyek kifizetése

A nyírkátai polgármester és a jegyző szerint csak késések fordultak elő a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatásának kifizetésénél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Pálffy László jegyző az MTI-nek azt mondta, "nem maradt el segélykifizetés", néhány napos késések ugyan előfordultak, de minden rászorult megkapta a járandóságát 2009-ben Nyírkátán. Hangsúlyozta: "minden más, a segélykifizetések elmaradásáról szóló, sajtóban megjelent közlés alaptalan, beleértve még az állítólagos élelmiszer-segélyosztást is, ami az egyik újság szerint az éhenhalástól mentette meg az érintett nyírkátaiakat".

A Népszabadság hétfői számában azt írta: Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását.

Jenei Sándor (független) polgármester is azt mondta az MTI-nek, hogy "egyetlen fillérrel sem tartoznak a segélyre szorult embereknek" a kétezer lakosú településen. Minden hónapban kifizették a rendelkezésre állási támogatást, igaz, az alulfinanszírozottság miatt akadtak 8-10 napos késések.

Tájékoztatása szerint a nyírkátai önkormányzat saját bevétele híján döntően a normatív állami és más központi támogatásból tud 400 milliós éves települési költségvetést készíteni. Kiemelte: az állam utófinanszírozással rendezi a szociális segélyeket, ami Nyírkátán évente mintegy 80 millió forint összegű, így természetesen előfordul az önkormányzatnál fizetési nehézség.

A polgármester ugyanakkor megemlítette, hogy a "nehéz sorsú", munkanélküliséggel küzdő nyírkátaiak 6 millió forint kommunális adóval és szemétszállítási díjjal tartoznak az önkormányzatnak. A tartozást fizetési meghagyással igyekeznek behajtani, de a segélyből nem vonták és nem vonják le. Szerinte a fizetési meghagyás jogos, továbbra is alkalmazzák, annak ellenére, hogy a megyei közigazgatási hivatal vitatja az inkasszót, így a bíróság dönt majd a kérdésben.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Átlagosan 160 ezer munkanélküli volt Magyarországon a november-januári időszakban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január végére 250 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma. Teljes cikk

Kibékült a Srí Lanka-i munkavállalókat alkalmazó pékség a tiltakozókkal

A Ditrói Pékségnél javultak a munkakörülmények, és várják a helyi szakemberek jelentkezését. Teljes cikk

367 800 forint volt a bruttó éves átlagkereset tavaly

A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 244 600 forint volt 2019-ben. Teljes cikk