Megjelent: 9 éve

Nyugdíjpénzek - fogy az idő, és sok a tisztázatlan kérdés

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap öt tagból álló irányító testülete május 18-án megtartotta alakuló ülését - tudta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a Napi Gazdaság. A lapnak interjút adott a Bamosz elnöke, aki szerint sok még a tisztázatlan kérdés a vagyonátadást illetően.

A lap hétfői számában ismerteti: az alap elnöke Nátrán Roland pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár (NGM), tagjai Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár (NGM), Asztalosné Zupcsán Erika főosztályvezető (NEFMI), Kohut Balázs helyettes államtitkár (KIM), valamint Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.

Az irányító testület jelenleg azon dolgozik, hogy előkészítse a nyugdíjpénztári vagyon közelgő átadását - írja az NGM. A lap megjegyzi, hogy az UniCredit Bank nyerte azt a pályázatot, amelyen a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap számára kerestek letétkezelőt. A pénzintézet azokat a külföldi értékpapírokat fogja őrizni, amelyeket a hazai Kelerben nem lehet majd tárolni.

Időszűkébe kerültek az alapkezelők

Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés, és nagyon kevés az idő, egyes vagyonelemeket például valószínűleg nem lehet majd átadni az államnak, így el kell adni azokat - mondta szintén a Napi Gazdaságnak Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke.

A Bamosz tagjainak a becslések szerint mintegy 3100 milliárd forintnyi értékből 2800-2900 milliárdnyit kell eljuttatnunk az államhoz, tehát alig tízszázaléknyi marad. Így a tagok által kezelt, 9500 milliárd forintra tehető összvagyon 6500 milliárd forint környékére, 30-32 százalékkal csökken, ami súlyos érvágás az iparágnak. Ezzel a 2005-2006-os szintre esik vissza a kezelt vagyon értéke.

Az alapkezelő társaságok bevétele ennél a 30-32 százaléknál biztosan kevésbé esik vissza, mert az alapkezelési üzletágnál lényegesen magasabb díjakat alkalmaznak a cégek, mint a nyugdíjpénztáraknál, de mindez így is rosszul érinti a szektort. A Bamosz is szigorított, takarékos költségvetést fogadott el erre az évre.

A Bamosz-tagok közül senki sem szándékozik felszámolni, vagy más országba vinni a tevékenységét. Pedig van néhány társaság, amelyeket a fejlemények súlyosabban érintenek, és bevételeik több mint 50 százalékát is elveszíthetik. Néhány zártkörű, kifejezetten pénztárak számára létrehozott befektetési alap viszont elképzelhető, hogy megszűnik - mondta.

Napi Gazdaság/MTI

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk

Több az egyéni vállalkozó, mint a cég

A legtöbb egyéni vállalkozás tanácsadásban, építőiparban, kereskedelemben érdekelt. Teljes cikk

A béremelések mellett leépítést is végrehajt a Tesco Magyarországon

Emelkednek a bérek a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél, de közben többtucatnyi dolgozótól válnak meg. Teljes cikk