Szerző: JobAngel
Megjelent: 8 hónapja

Önéletrajz újragondolva - HR-es, képzési specialista

Felkért egy cég, hogy válasszak nekik képzési specialistát. Azzal kezdtem, hogy beszélgettem a jelöltekkel, és együtt kijavítottuk az önéletrajzaikat. Megmutatom, milyen volt az egyik önéletrajz alapból, és milyen lett a javítás után. Végül meglepetésként ért, hogy melyik jelölt kapta meg az állást. A cikkben letölthető önéletrajz minta van!

images

Ebben az esetben az álláskeresők önéletrajzának kijavítására nem volt lehetőségem, a meglévő CV-k mentén kellett elbeszélgetnem a jelöltekkel, segítenem a cégnek abban, hogy közülük válasszanak. A klasszikus állásinterjúzás itt elsőre nem működött volna, ezért azt javasoltam, úgy álljunk hozzájuk, mintha az önéletrajzukat javítanám, a beszélgetések arról szóljanak, hogy hogyan tennénk képzés-specifikussá az önéletrajzukat, azt keresve, miért is lennének ők jók az adott pozícióra. Nem is állásinterjúra hívtuk őket, hanem „konzultációra”. Ez volt a trükk. Jóval kisebb feszültséggel meséltek a szakmai múltjukról valakinek, akiről tudták, hogy csakis segíteni akar.

Úgy beszélgettem velük, mintha az önéletrajzuk pontosítása lenne a cél, ez alapján ismertem meg a részletes szakmai múltjukat. Úgy gondoltam, hogy a hagyományos állásinterjún ezek nem derülnének ki. Tanácsadóként mutatkoztam be, fogtuk az önéletrajzukat, teleírtuk, összefirkáltuk, pontosítottuk, közben sztoriztak a munkájukról. Volt, aki jegyzetelt szorgalmasan, kérdezett, érdeklődött. Nem tudták, hogy ez az első állásinterjú volt… Utána a már kijavított önéletrajzukkal végigmentek a klasszikus kiválasztási folyamaton - hozzáteszem, volt, aki nem küldte el a kijavított önéletrajzát - vele nem tudott tovább tárgyalni a cég. Engem is meglepett, hogy végül ki lett a „győztes”.

Pont az eredetileg leggyengébb önéletrajzban látták meg a szakmailag legerősebb jelöltet a CV javítás után. Az önéletrajz specifikusságának fontosságát itt is hangsúlyoznám: ha a cég nem lett volna ebben a rendhagyó helyzetben, ez az álláskereső nem kapta volna meg ezt az állást, mert az önéletrajzából nem látszott, hogy alkalmas lenne rá - de azt gondolta magáról, hogy alkalmas és pályázott az álláshirdetés alapján. Egy döbbenetesen gyenge önéletrajzzal. Hogyan is kellett volna kinéznie az ő önéletrajzának?

A következő önéletrajz egy valós önéletrajz személyes adatoktól megszabadított, fiktív elemekkel elváltoztatott verziója, így a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve. A javított önéletrajz letölthető!

Ilyen volt:


A javítás után ilyen lett:


Az önéletrajzmintákból jól ismert, de használhatatlan szófordulat a „tudásom kamatoztatása”… amivel általános hiba, hogy fogalmunk sincs az önéletrajz első sora után, milyen tudása van az adott álláskeresőnek, pláne nem tudjuk, hogyan is kamatoztatná nálunk, a cégnél, a mi javunkra. Értjük, hogy ő tanulni szeretne, de mi azért keresünk munkatársat, hogy dolgozzon velünk, nekünk, értünk. Hogy a szakmai fejlődését támogatjuk, az természetes, hiszen jól képzett kollégákkal lehet jó eredményeket elérni.

Emellett az önéletrajz rosszul strukturált, gyengén szerkesztett, a kronológiai sorrendben a legrégebbi, egyáltalán nem releváns munkáival kezdte a bemutatkozást. Családi állapotot, születési adatokat írt be, ami szintén nem kell, mert szakmailag nem jellemzi, de diszkriminációs pontként szolgálhatnak ezek az információk.

A leírtak alapján nem tudjuk elképzelni, mivel töltötte a napjait, talán a nyelvi órákat igen, mert mindenki járt már nyelvórán. De ez akkor sem lesz elég egy képzési specialistának, ha jelzi, hogy ért a nyelvi képzéshez. Az önéletrajzot teljesen új alapokra helyeztük.

A legutóbbi munkahelyén végzett szakmai tevékenységeit átbeszéltük, ezt az önéletrajzban részletesebben leírtuk. A kronológiai sorrendet megfordítottuk, amit legutóbb csináltál az épp megpályázott állás témakörében, az a legfontosabb, azt kell előre tenni. Írtunk bele pár bevezető, motivációs gondolatot is, mert a beszélgetés során feltűnt, hogy mennyire fontos számára átadni, amit tud, és ezzel másokat is jobb helyzetbe hozni. Ez már a szakmaiságon túlmutató emberi hozzáállás, ami nagyon fontos minden munkáltatónak: hisz abban, amit csinál, amiért dolgozik.

Kiemeltünk fontos projektjeit, amiből látszik: vállalaton belüli együttműködésben is van tapasztalata, más szakterületekkel is össze tud fogni egy feladatot. Képes zöldmezős, alapító munkára (céges újság).

A tanulmányaiból kivettük a gimnáziumot, az most itt nem jelentett előnyt. A nyelvtudását még jobban leírtuk, illetve már a munkatapasztalatok közé is betettük oda, ahol használta. Külön készségekről szóló fejezetet nem tettünk, mert az első fejezetben, a bevezetőben leírtuk, amit fontosnak tartottunk.

Összességében egy felsorolás helyett egy komplett leírást készítettünk, annak formáját strukturálva, „díszítve”. Az elhivatottsága és a szakmai tudása állásinterjúkon is meggyőző volt. A tanulsága ennek az ügynek egészen másfajta számomra: sok álláskereső nincs is tisztában azzal, hogy mennyire egyedi mindaz, amit tapasztalt a szakmai munkájában, és hogy ez mennyire értékes lehet egy adott cégnek.

Fotó: Pixabay.com
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter