Megjelent: 8 éve

Önnek is csökken a nettója? - számoljon frissített bérkalkulátorunkkal

A pénteken benyújtott adócsomagot figyelembe véve frissítettük bérkalukátorunkat, mellyel kiszámolhatja, mennyit visz haza jövőre. A BDO Magyarország tanácsadó cég közleménye alapján nem jók a kilátások, állításuk szerint az adóintézkedések hatására 2012-ben jelentős körben várható a nettó bérek csökkenése.

images

Itt a bérkalulátor, amellyel kiszámolhatja, hogy mennyit visz haza 2012-ben az új adójogi szabályok szerint!

A BDO Magyarország tanácsadó cég szerint a pénteken benyújtott adócsomagból az tűnik ki, hogy a hiánycél tartása érdekében a kormányzat a forgalom erősebb adóztatása mellett immár a legváltozatosabb formában vezet be adózási szigorításokat mind a lakosság, mind a vállalkozási szféra számára, a forráselvonások pedig jelentősen korlátozzák a növekedés beindulásának lehetőségét. Az adóintézkedések - adójóváírás teljes, illetve a szuperbruttó részbeni kivezetése, a munkavállalói járulékok 1 százalékpontos emelése - hatására 2012-ben jelentős körben várható a nettó bérek csökkenése - emeli ki a BDO az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

"Különösen az egyedülálló minimálbéresek járnának rosszul, akik havonta mintegy tízezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza, mint eddig" - hangsúlyozza Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere a közleményben. "Ennek ellensúlyozására emelné a kormány a minimálbért az idei havi 78 ezerről 92 ezer forintra. Ahhoz azonban, hogy abból a jelenlegihez hasonló (hatvanezer forint körüli) összeg maradjon, a munkaadóknak kell 18 ezer forintos többletköltséget bevállalniuk" - teszi hozzá. A kormány az eddigi nyilatkozatok szerint kompenzálná az alacsonyabb keresetűeknél jelentkező nettó jövedelem-kiesést, továbbá a munkáltatókra hárított béremelés miatt költségnövekedést, ennek megvalósítási módjáról azonban egyelőre nincs információ.

A vállalkozói szférában még sokszínűbb módon szigorodnak az elvonások: nő az egészségbiztosítási és munka-erőpiaci járulék alapja, a cégautó adója, szűkül a veszteségelhatárolás lehetősége, adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása. Kedvező hatásként említi a közlemény, hogy a lízingelt autók esetében az Európai Bizottság felszólítását figyelembe véve levonható lesz ezek forgalmi adója. A BDO számításai szerint ez akár 30-40 milliárdos kiesést is jelenthet a költségvetésnek a visszamenő hatás miatt.

A gazdaság egészére alapvető hatással lesz az áfa 27 százalékra emelése, a jövedéki adók növelése, valamint a baleseti adó bevezetése. Kisebb mértékű, de érzékelhető tehernövekedést jelent az illetékek emelkedése és a népegészségügyi adó további kiterjesztése is - mutat rá a BDO. Megjegyzik: az egyelőre nehezen belátható, hogy az önkormányzatok milyen mértékben tudnak és akarnak élni a számukra kiszélesített adózási lehetőségekkel.

"Változatlan nemzetközi környezetet feltételezve egyértelmű, hogy a forgalmi és fogyasztási adók emelése az infláció, illetve a környező országokba átszivárgó fogyasztás miatt érezhetően visszafogja majd a növekedést, főként, mivel ezzel párhuzamosan a fogyasztók jelentős részénél jövedelemcsökkenést is fogunk tapasztalni. Így a növekedés alapvetően a külső tényezőktől, az exporttól és ennek termelésre gyakorolt hatásától függ majd" - fűzi hozzá Szolnoki Béla.

HR Portal/MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter