Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Orbán: Vannak olyan multicégek, amelyek nem viszik ki a pénzt az országból

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá szerdán a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök és a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója, Forgó Béla. Az Országházban tartott aláírási ünnepségen a kormányfő arról beszélt, nagyon fontos, hogy vannak olyan multinacionális vállalatok, amelyek nem viszik ki az országból a nyereségüket, hanem Magyarországon forgatják vissza.

Orbán Viktor szerint a világban uralkodó "multiellenes hangulatban" hangsúlyozni kell, hogy "nem lehet mindenkit egy kalap alá venni", vannak ugyanis ellenpéldák, olyan társaságok, amelyek úgy illeszkedtek be a magyar gazdaságba, hogy nemcsak piacot akartak szerezni, hanem fejlesztenek és foglalkoztatnak is.

Ilyen a több ezer embernek munkát adó és jól fizető Alcoa is, amely a magyarok munkája és az amerikai tőke együttműködése révén létrejött nyeresége tekintélyes részét visszaforgatta Magyarországba, fejlesztve ezzel a magyar gazdaságot - mondta, hozzátéve: ezért minden magyarnak érdeke, hogy az Alcoa mint amerikai befektetés magyar irányítással továbbra is sikeres legyen Magyarországon.

Beszédében a kormányfő nagy magyar sikernek nevezte, hogy a legmodernebb berendezésekhez alumínium alkatrészeket világszínvonalon gyártó Alcoát magyar emberek működtetik és vezetik.

"Magyarország az a hely, ahol nyereségesen lehet termelni, ahol lehet fejleszteni, és ahol a kormányzattal kialakított bizalmi kapcsolat stabilitást és kiszámíthatóságot ad a cég számára" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy egy ekkora alumíniumipari cég képtelen lett volna egy rendszerváltáskori "kócerájprivatizáció" után talpon maradni, szétesett volna, azonban voltak és még mindig közöttünk vannak olyan vállalatvezetők, akik a rendszerváltás idején vállalati hűségből, becsületből, a dolgozók iránti felelősségből nem menedzsmentprivatizációban gondolkodtak, hanem a cég nemzetközi versenyképessé tételében.

Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a nagy múltú, komoly hagyományokkal rendelkező cégnek fontos mérföldkövet jelent a stratégiai partnerségi megállapodás megkötése, amely jó alapot nyújthat ahhoz, hogy az Alcoa a jövőben is fontos láncszem legyen a magyar gazdaságban.

A vállalat pénzügyi-gazdasági eredményeiről szólva kifejtette: az Alcoa az elmúlt 15 évben minden esztendőt nyereséggel zárt Magyarországon. Évente több mint nyolcmilliárd forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez, árbevételük körülbelül évi 160 milliárd forint, dolgozóik létszáma 1600-1700 közötti - de közvetlenül további 5-6 ezer magyar embernek nyújtanak megélhetést -, a megtermelt nyereséget pedig szinte teljes egészében Magyarországon fordítják beruházásokra - sorolta.

A termékeik között példaként említette kamionok alumíniumfelnijét, gázerőművek gázturbinalapátját és repülőgépek titánszegecseit.

Az Alcoa - mint honlapján írja - 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben, amelynek 1996-tól teljes tulajdonosa.

A mostani a harmadik stratégiai egyezmény a kabinet és nagyvállalatok között. Az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat pedig múlt pénteken a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel.

A gyógyszergyárral való megállapodás aláírási ünnepségén Orbán Viktor azt mondta, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú, stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, "unortodoxia", és amely segít, hogy az ország a víz fölött maradjon, biztos talajon álljon.

A Magyar Közlönyben október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely felhatalmazta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kabinet nevében stratégiai megállapodást írjon alá - több más vállalat mellett - az Alcoa-Köfém Kft.-vel.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dunaferr Liberty: nem lesz sztrájk, sikerült megállapodni

Megállapodtak a munkáltató, a Liberty Dunaújváros és a két reprezentatív szakszervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr... Teljes cikk

250 munkahelyet hozhat létre Szombathelyen egy új beruházás

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak... Teljes cikk

Új autóipari óriásberuházást jelentettek be - 210 munkahely jön létre

Mintegy 36 milliárd forintból épít új gyárat a Flex Zalaegerszegen. "Magyarország a jelenlegi termelés megduplázásával néhány éven belül azon... Teljes cikk