Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Országos foglalkoztatáspolitikai konferencia kezdődött Miskolcon

Magyarország foglalkoztatáspolitikai helyzetéről, a magyar gazdaság kitörési lehetőségeiről és a gazdaság és a szakképzés összefüggéseiről kezdődött konferencia csütörtökön a Miskolci Egyetemen.

A fórumon Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta, van egy nagyon lassú, de folyamatában erősödő tendencia, ami szerint nő a foglalkoztatottak száma az országban, és mértékadóan csökken az inaktívak óriási száma. Jelenleg hárommillió 480 ezer az inaktívak száma Magyarországon a statisztikák szerint - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a probléma még hangsúlyosabb. A megye 730 ezer lakosából mindössze 236 ezer a foglalkoztatottak száma, egy foglalkoztatottra pedig átlagosan két eltartott jut. Rámutatott, hogy ez az eltartottak számához - amely országos átlagban 1,2-1,5 - igen magas.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint rossz irányba megy az ország, rendbe kell hozni a gazdaságot. Véleménye szerint a késlekedés következtében a feszültségek tovább fokozódnak. Megfogalmazása szerint "reform-barkácsolás" zajlik, s bár a kereskedelmi és iparkamara kiállt a reformok mögött, azt is hangsúlyozzák, hogy ezek nincsenek kellően szakmailag előkészítve.

"Eredendő bűnökként" említette az elnök azokat az intézkedéseket és programokat, amelyek szerinte a makrogazdaság egyensúlyának tartós bomlásához vezettek. Példaként említette a lakástámogatás rendszerét, a minimálbér adómentessé tételét, a 13. havi nyugdíj ügyét, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank háborúját, és szavazatvásárlásnak nevezte az áfa-csökkentést. Kifejtette: az ország alapvető érdeke, hogy jól kidolgozott reformok menjenek végbe, mert különben a startmezőre tér vissza az ország gazdasága.

Álláspontja szerint nagyon fontos, hogy az európai uniós forrásokat a gazdaság fejlesztésére fordítsák. Hozzáfűzte, hogy tanulni kell a portugál és a görög példákból, amelyek alapján nem "betonba" kell befektetni a pénzt, hanem a vállalkozások támogatását, a foglalkoztatást, a munkahelyek teremtését kell elősegíteni.
Follow hrportal_hu on Twitter