Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Pataky: Változniuk kell a szakszervezeteknek

A szakszervezetek számára döntő kérdés, hogy mennyire képesek alkalmazkodni a körülményekhez, ezért az MSZOSZ is változik, de nem eléggé - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hétfőn Veszprémben, egy szakszervezeti vitafórumon.

Az elmúlt 20 évben "gyökeresen és minden elemében" megváltozott a társadalom, a gazdaság szerkezete és a tulajdonosi viszonyok. Mindez alapvető kihívást jelentett és jelent ma is a szakszervezetek, így az MSZOSZ számára is - tette hozzá Pataky Péter.

Az MSZOSZ elnöke megjegyezte azt is: a magyar munkavállalók több mint kétharmada mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozik (néhol csak öten, tízen vannak egy munkahelyen), de nem könnyű szervezni az embereket a 200-330 dolgozót foglalkoztató középvállalkozásoknál sem.

Pataky Péter szerint a magyar szakszervezetek erősen széttagoltak, de az MSZOSZ-en belül is 37 tagszervezet van, ezért az erősebb szervezettség érdekében integrációra van szükség - tette hozzá.

Úrrá kell lenni a csoportérdekeken, a személyi kérdéseken - fogalmazott az MSZOSZ elnöke. Álproblémának tartotta ugyanakkor annak felvetését, hogy ágazati, vagy területi alapon szerveződjön-e, a több mint 200 ezer tagot számláló MSZOSZ.

A munkahelyekről nem szabad kijönni, s a területi szerveződés sem hagyható fel - vélekedett az elnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy valószínűleg sok a hat szakszervezeti konföderáció, s egy következő lépésként szervezeti integrációra, az erőforrások egységesítésére lesz szükség.

Kitért arra is, hogy a politikai pártokhoz való viszony "érzékeny kérdés", de az MSZOSZ tagsága azon a véleményen van, hogy mindig az adott kormánnyal kell tárgyalni. Egyedi ügyekben lehet párttal együttműködni, ám hogy egy párt határozza meg, mi történjen egy szakszervezetnél, erről szó sem lehet - fogalmazott Pataky Péter.

Mint mondta: az MSZOSZ-nek régebben választási kampányban is volt együttműködése az MSZP-vel, de ezt már nem folytatták. Most, a választások előtt megfogalmazták, hogy mit várnak a következő kormánytól, s két párttól - a Fidesztől és az MSZP-től - kaptak erre választ - tájékoztatott az elnök. Hangsúlyozta: az MSZOSZ tagjai a saját belátásuk szerint szavaztak.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk