Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Pataky: Változniuk kell a szakszervezeteknek

A szakszervezetek számára döntő kérdés, hogy mennyire képesek alkalmazkodni a körülményekhez, ezért az MSZOSZ is változik, de nem eléggé - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hétfőn Veszprémben, egy szakszervezeti vitafórumon.

Az elmúlt 20 évben "gyökeresen és minden elemében" megváltozott a társadalom, a gazdaság szerkezete és a tulajdonosi viszonyok. Mindez alapvető kihívást jelentett és jelent ma is a szakszervezetek, így az MSZOSZ számára is - tette hozzá Pataky Péter.

Az MSZOSZ elnöke megjegyezte azt is: a magyar munkavállalók több mint kétharmada mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozik (néhol csak öten, tízen vannak egy munkahelyen), de nem könnyű szervezni az embereket a 200-330 dolgozót foglalkoztató középvállalkozásoknál sem.

Pataky Péter szerint a magyar szakszervezetek erősen széttagoltak, de az MSZOSZ-en belül is 37 tagszervezet van, ezért az erősebb szervezettség érdekében integrációra van szükség - tette hozzá.

Úrrá kell lenni a csoportérdekeken, a személyi kérdéseken - fogalmazott az MSZOSZ elnöke. Álproblémának tartotta ugyanakkor annak felvetését, hogy ágazati, vagy területi alapon szerveződjön-e, a több mint 200 ezer tagot számláló MSZOSZ.

A munkahelyekről nem szabad kijönni, s a területi szerveződés sem hagyható fel - vélekedett az elnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy valószínűleg sok a hat szakszervezeti konföderáció, s egy következő lépésként szervezeti integrációra, az erőforrások egységesítésére lesz szükség.

Kitért arra is, hogy a politikai pártokhoz való viszony "érzékeny kérdés", de az MSZOSZ tagsága azon a véleményen van, hogy mindig az adott kormánnyal kell tárgyalni. Egyedi ügyekben lehet párttal együttműködni, ám hogy egy párt határozza meg, mi történjen egy szakszervezetnél, erről szó sem lehet - fogalmazott Pataky Péter.

Mint mondta: az MSZOSZ-nek régebben választási kampányban is volt együttműködése az MSZP-vel, de ezt már nem folytatták. Most, a választások előtt megfogalmazták, hogy mit várnak a következő kormánytól, s két párttól - a Fidesztől és az MSZP-től - kaptak erre választ - tájékoztatott az elnök. Hangsúlyozta: az MSZOSZ tagjai a saját belátásuk szerint szavaztak.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk

450 dolgozót bocsát el a Magyar Telekom

A munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére a jövő év első negyedévében kerülhet sor. Teljes cikk

Sztrájkot helyeztek kilátásba az áruházi dolgozók

Több áruházlánc alkalmazottja is jelezte, hogy készek az egységes munkabeszüntetésre, ha helyzetük nem oldódik meg. Teljes cikk