Megjelent: 12 éve

Pelletgyárat avattak Beleznán

Uniós támogatással megépített, pellet fűtőanyagot előállító gyárat avattak a Zala megyei Beleznán. Az új gyárban jelenleg 11 alkalmazottat foglalkoztatnak, de a tervek szerint később bővítik a létszámot. A pelletgyár a térség faipari cégeinek és a helyi gazdáknak is megélhetést kínál.

A megújuló energiaforrások használata kínálja a kitörési lehetőséget az ország nagymértékű energiafüggőségéből - mondta Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára az avatón. Az államtitkár összesítése szerint a dél-zalai településhez tartozó kistérségben eddig 3,4 milliárd forint támogatást nyertek el a tavaly indult uniós fejlesztési programokból, a megítélt összegből 3,2 milliárdot már kifizettek. Hozzátette, hogy a vállalkozók köréből eddig a kistérségben mintegy 30 milliárd forintos pályázati igény érkezett be. Országszerte még 1.700 milliárd forint szétosztására van lehetőség, jelenti az MTI-Eco.

Az új gyárban jelenleg 11 alkalmazottat foglalkoztatnak, de a tervek szerint később bővítik a létszámot. A pelletgyár a térség faipari cégeinek és a helyi gazdáknak is megélhetést kínál.A 10 ezer tonnás éves termelés 15 százalékát hazai piacra szánják, de a kapacitás növelésére is felkészültek.

A cég vezetői támogatják a megújuló energiával foglalkozó képzést a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi szakiskolában és a Pécsi Egyetemen. A Pannon Pellet vezetői hívták életre júniusban 12 ágazati szervezet, vagyis pelletgyártók, pelletkészülék és -gépsor gyártók, illetve forgalmazók, szakértő cégek részvételével a Magyar Pellet Szövetséget, amelyhez azóta négy újabb szervezet csatlakozott.

A Pannon Pellet Kft. projektcégként 2006 novemberében 12 magyar magánszemély befektetésével jött létre. A 480 millió forintos fapelletáló üzem megvalósításához 2008 januárjában 143,5 millió forint támogatást nyertek a Gazdasági Operatív Programból.

MTI Eco/Világgazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter