Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Pénzt a szabadság helyett?

Az éves rendes szabadság egy részének pénzbeli megváltását javasolják a munkaadók. A kezdeményezést az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén vitatják meg.

Sok munkavállaló veti fel, hogy nem tudja kivenni a teljes szabadságát, ezért szeretné pénzben megváltani az elvesző napokat - mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Az idősebbek már hat hétig hiányozhatnak a munkahelyükről, ezt egyre többen nem merik vállalni, mert az elbocsátandók között találják magukat. De a munkaadóknak is sokszor problémát jelent a szabadságolás, mert nincs, aki a távollévőket helyettesítse.

Kétséges, hogy a munkaadók javaslata átjut-e az OÉT-en, hiszen nemcsak a szakszervezetek, a kormány is azon az állásponton van, hogy a munkavállalóknak szükségük van a hosszabb idejű pihenésre, a rekreációra.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság a közelmúltban alkotmányellenesnek minősítette a jogszabályt, amely szerint a munkaadó fontos gazdasági érdek miatt a következő év június 30-ig adhatja ki az átvitt szabadságot.

A munkaügyi tárcánál jelezték, bár jogellenes a szabadság visszatartása, a kormány nem támogatja a pénzbeli megváltását -számol be a Népszabadság.
Follow hrportal_hu on Twitter