Megjelent: 13 éve

Pszichésen sokkol a stresszinterjú

A stresszinterjú a kiválasztás egyik legdurvább és legnagyobb megpróbáltatást jelentő eszköze. Hirtelen sértő, provokáló kérdések zúdulnak a jelöltre, akinek ellenséges légkörben kell megőriznie a hidegvérét. "Miért ebben a ronda öltönyben jött?, Hogy-hogy ilyen gyorsan kirúgták ettől a cégtől?, Szakmailag csak ennyit tud?" - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre lehet számítani.

Szakmai körökben is vitatott a stresszinterjú, mint kiválasztási eszköz megítélése. Az ellenzők nem tartják elég hatékonynak, és óva intenek gyakori alkalmazásától. Úgy vélik, a kellemesnek nem nevezhető beszélgetés után akár az is előfordulhat, hogy a jelölt elpártol a cégtől. Mások szerint viszont ez a módszer a kulcs a nagy nyomással járó munkakörök betöltéséhez.


Ügyfélszolgálati pozícióknál előfordulhatTalán a vitatott hatékonyság miatt a tanácsadók és a munkáltatók is csak kivételes esetben élnek e módszerrel. "Főleg olyan pozíciók esetében fordulhat elő, ahol a munkavállaló folyamatos stresszhelyzetben van, ahol frappánsan és gyorsan kell reagálnia az állandóan érkező kérdésekre, vagy igen sok kellemetlen helyzetet kell megoldania. Ilyenek például az ügyfélszolgálatos, az értékesítői vagy a vezetői pozíciók.


Kioktató, durva hangnemMi történik egy ilyen interjún? A beszélgetés során a szakemberek elsődleges célja, hogy minél kellemetlenebb helyzetbe hozzák a jelölteket. Mindezt azért, hogy kiessenek jól begyakorolt szerepükből, illetve hogy fel tudják mérni: hogyan reagálnának stresszes helyzetekben.

Ennek érdekében első lépésként nem szokványos körülményeket teremtenek: hosszú ideig várakoztatják a pályázót, vagy egy olyan irodába vezetik, ahol túl meleg van, kényelmetlen a szék, kevés a levegő. Ezt követően pedig belevágnak a közepébe. Kioktató, durva hangnemben kezdik el kérdezgetni a jelöltet, vagy épp leértékelik az eredményeit. Például megkérik, hogy mondjon egy példát arra, ami azt bizonyítja, hogy kreatívan tudja megoldani a feladatait. Majd a válasz után azt mondják: csak ennyit tud? Mondjon mást. A következő válaszra pedig hasonlóan reagálnak, egészen addig, amíg a jelöltet ki nem hozzák a sodrából. Jellemző az is, hogy a gyengeségeit kezdik el kivesézni. Például arra kérik, hogy olyan problémás helyzeteket soroljon fel, amiket nem volt képes megoldani.


Záporozó kérdésekÁltalában a szokványosnál sokkal gyorsabban teszik fel a kérdéseket. Előfordul, hogy a jelölt szavába vágnak, nem hagyják, hogy végigmondja a választ. Egy másik trükk, hogy a beszélgetés közepén bejön egy kolléga, aki szintén elkezdi faggatni a pályázót. Így próbálják meg kizökkenteni, nyomást gyakorolni rá. Ha ez megtörtént, megfigyelik a reakcióját, majd kielemzik azt. Mivel az interjúztatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pályázóból spontán reakciókat váltsanak ki, erre az interjúra a legnehezebb előre felkészülni.


Meg kell őrizni hidegvérünketA legfontosabb, hogy bárhová is megy a jelölt, számítson arra, hogy egy ilyen beszélgetésre is sor kerülhet. Így nem fogja váratlanul érni, és képes lesz tudatosan, nem az érzelmeitől vezérelve kezelni a helyzetet. Lényeges emellett, hogy a kérdéseket ne személyes sértésként élje meg. Így ki tudja kerülni a túl heves válaszadást.

A túl gyors kérdések ellen többféleképpen védekezhet. Egyrészt, megmondhatja, hogy várjanak egy kicsit, át kell gondolnia a választ. Vagy ihat egy korty vizet. Ha nem hagyják, hogy végigmondja a választ, akkor szintén ne habozzon, kérje meg őket, hogy hallgassák végig. "A jelölt egyébként akár vissza is kérdezhet, így átveheti az irányítást. Az is jó módszer, ha feláll, és elkezd sétálni. Ezzel jelképesen a kérdezők fölé kerül, és kissé meg is zavarja őket.


A végén helyére kell rakni a dolgokatA beszélgetés előtt egyébként nem szokták közölni, hogy most stresszinterjú vár a jelöltre, azonban néhány mondattal érdemes ismertetni a menetrendet, "felkészíteni" a pályázót. A végén viszont "a helyére kell tenni" a beszélgetést, hogy ne okozzon súlyos kárt a jelentkező lelki világában.

Oroszi Babett
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter