Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Radikális leépítéseket és adóemelést javasol az amerikai elnöki bizottság

Kétszázezer szövetségi alkalmazott elbocsátását, a nyugdíjkorhatár felemelését és az üzemanyagadó duplájára emelését javasolja egyebek között az Obama elnök által felállított kétpárti bizottság. A dokumentum az elkövetkező évtizedben 4000 milliárd dollárral javasolja csökkenteni az államháztartási hiányt.

A bizottság tagjai a jelentésnek Az igazság pillanata címet adták. A testület tagjai azzal valamennyien egyetértettek, hogy az amerikai államháztartási hiány és az államadósság közvetlenül az állam alapjait fenyegeti. A bevezetendő megszorító intézkedésekkel kapcsolatban azonban megoszlottak a vélemények.

Ahhoz, hogy a jelentés a szövetségi törvényhozás elé kerüljön, a 18 tagú bizottságban 14 támogató szavazatra lenne szükség. Szerdán csak hét tag jelezte egyértelműen, hogy a pénteki végszavazáson igennel fog voksolni, köztük a két társelnök, Erskine Bowles, Bill Clinton volt demokrata elnök kabinetfőnöke és Alan Simpson volt wyomingi republikánus szenátor.

A testület a november 10-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentéséhez képest - a nagyobb támogatottság elnyerése érdekében - módosított ugyan radikális adóreform-elképzelésein, de a sarokszámok szigorúak maradtak. A testület szerint a deficitet 2015-re a GDP 2,3 százalékára kell leszorítani, az előző költségvetési év 8,9 százalékával szemben.

A társadalombiztosítás által finanszírozott nyugdíjra jogosultság alsó korhatárát 2050-ig 68, 2075-ig pedig 69 évre javasolják emelni.

A bizottság 200 ezer állami alkalmazott elbocsátása mellett emelni akarja a szövetségi polgári alkalmazottakat érintő bérstopot az Obama elnök által a héten bejelentett két évről háromra. A terv értelmében gallononként 15 centtel (literenként 4 centtel) kellene emelni az üzemanyagra kivetett adót.

Bowles a rákhoz hasonlította az államháztartási hiányt, amelyet azonnal orvosolni kell. A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Obama elnök csak a végleges javaslatcsomagot fogja véleményezni.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 1200 kórházi orvos fenyegetőzik lemondással Franciaországban

A dolgozók szerint a kormány által novemberben bejelentett sürgősségi csomag nem elégséges a helyzet javítására. Teljes cikk

Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

"Messze vagyunk még a történet végétől" - mondta az CFDT szakszervezet vezetője. Teljes cikk

Egy német lap szerint munkahelyek százezreit veszélyeztetheti az elektromobilitás

Egy kutatás szerint 410 ezer munkahely szűnhet meg 2030-ig az elektromobilitás térnyerése miatt. Teljes cikk