kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Radikális leépítéseket és adóemelést javasol az amerikai elnöki bizottság

Kétszázezer szövetségi alkalmazott elbocsátását, a nyugdíjkorhatár felemelését és az üzemanyagadó duplájára emelését javasolja egyebek között az Obama elnök által felállított kétpárti bizottság. A dokumentum az elkövetkező évtizedben 4000 milliárd dollárral javasolja csökkenteni az államháztartási hiányt.

A bizottság tagjai a jelentésnek Az igazság pillanata címet adták. A testület tagjai azzal valamennyien egyetértettek, hogy az amerikai államháztartási hiány és az államadósság közvetlenül az állam alapjait fenyegeti. A bevezetendő megszorító intézkedésekkel kapcsolatban azonban megoszlottak a vélemények.

Ahhoz, hogy a jelentés a szövetségi törvényhozás elé kerüljön, a 18 tagú bizottságban 14 támogató szavazatra lenne szükség. Szerdán csak hét tag jelezte egyértelműen, hogy a pénteki végszavazáson igennel fog voksolni, köztük a két társelnök, Erskine Bowles, Bill Clinton volt demokrata elnök kabinetfőnöke és Alan Simpson volt wyomingi republikánus szenátor.

A testület a november 10-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentéséhez képest - a nagyobb támogatottság elnyerése érdekében - módosított ugyan radikális adóreform-elképzelésein, de a sarokszámok szigorúak maradtak. A testület szerint a deficitet 2015-re a GDP 2,3 százalékára kell leszorítani, az előző költségvetési év 8,9 százalékával szemben.

A társadalombiztosítás által finanszírozott nyugdíjra jogosultság alsó korhatárát 2050-ig 68, 2075-ig pedig 69 évre javasolják emelni.

A bizottság 200 ezer állami alkalmazott elbocsátása mellett emelni akarja a szövetségi polgári alkalmazottakat érintő bérstopot az Obama elnök által a héten bejelentett két évről háromra. A terv értelmében gallononként 15 centtel (literenként 4 centtel) kellene emelni az üzemanyagra kivetett adót.

Bowles a rákhoz hasonlította az államháztartási hiányt, amelyet azonnal orvosolni kell. A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Obama elnök csak a végleges javaslatcsomagot fogja véleményezni.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek