Megjelent: 11 éve

Reálisnak kell lenniük az év eleji karrierfogadalmaknak

Az év eleje a fogadalmak időszaka a karrierépítésben is. Nem csupán új állás megszerzését lehet célként kitűzni, hanem a munkahelyi munka hatékonyságának javítását is. "Naponta legfeljebb három kávészünetet tartok.", "Minden meetingre készülök és megszólalok.", "Holnap angoltanfolyamot kezdek." Ilyen és ehhez hasonló fogadalmak születnek. Kilencven százalék nem válik valóra, ám némi tudatossággal lehet eredményeket elérni.

Mielőtt megfogalmazzuk idei karriercéljainkat, vegyük át, jól érezzük-e magunkat a munkahelyen és mennyire tartjuk stabilnak pozíciónkat. Meg vagyunk-e elégedve a kapott munka minőségével, érdekességével? Versenyképes fizetést kapunk-e? Hová lehetne előrelépni a cégen belül? Ehhez mit kell tenni? Miben van lemaradásunk? Milyen kritikát kaptunk a legutóbbi értékelésnél? Tanácsos nagyító alá venni, mennyire stabil a munkahelyünk. Intő jel lehet, ha az adott iparág helyzete egyre kilátástalanabbá válik, ha a cég elveszíti bevételeinek jelentősebb részét biztosító megrendelőjét, ha apránként, de fokozatosan csökkentik a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatásokat (cafeteria-rendszer).

Reális célokat fogalmazzunk meg

Mielőtt mindent elsöprő ötletbörzébe és különböző fogadalmaink megfogalmazásába kezdenénk, nem árt a realitások talaján maradni. A hirtelen felindulásból és pillanatnyi hangulat alapján született elhatározások aligha lesznek tartósak. Ráadásul teljesíthetetlen célok még rövidtávon is frusztrálóak lehetnek kitűzői számára. Célszerű tehát a fogadalmakat konkretizálni. Ha megfogható, már könnyebben realizálható. Az időzítés sem mindegy: ha nem kezdünk bele 72 órán belül fogadalmaink megvalósításába, hamar elillan a lelkesedés és terveink azonnal a feledés homályába merülnek.

Tudjunk nemet mondani!

Célkitűzéseink megvalósítása érdekében a nemet mondás művészetét is el kell sajátítanunk. Lesznek ugyanis pillanatok, amikor kollégáink vagy ismerőseink a régi mederbe terelnének vissza. Fontos, hogy az új célok megvalósítása közben ünnepeljük meg a mérföldkövek elérését. Aki így motiválja magát menet közben, az nagyobb célok kitűzésére is képessé válik.

Írjuk össze a céljainkat!

Segíthet, ha célkitűzéseinket papírra is vetjük - így még inkább tudatosodik bennünk, mi mindenért dolgozunk és teszünk erőfeszítéseket az új évben. Szintén növeli az elköteleződést, ha céljainkat elmondjuk másoknak. Az írásba foglalás és az elkezdés után lényeges, hogy időről időre ellenőrizzük, hol tartunk a megvalósításban. Ha nem valós a célkitűzés, akkor módosítani kell rajta. Érdemes szankciókat is kilátásba helyezni a terv nem teljesítése esetén.

Miről szólhatnak a munkahelyi karrierfogadalmak?

 • Hatékonyabb munka (jobb időgazdálkodás, kevesebb megszakítás, prioritásokra fókuszálás)
 • Jobb eredmények
 • Előrelépés a cégen belül
 • Tudatosabb kapcsolatépítés és -ápolás
 • Jobb munkahelyi konfliktuskezelés
 • Transzparens munka, az eredmények láttatása a vezető előtt
 • Az állás stabilizálása, nélkülözhetetlenné válás
 • Munkahelyváltás, illetve annak tudatos előkészítése
 • Képzésekre fókuszálás (nyelvi, szakmai, kompetenciaképzés, új irányba indulás)
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter