Megjelent: 12 éve

Reálisnak kell lenniük az év eleji karrierfogadalmaknak

Az év eleje a fogadalmak időszaka a karrierépítésben is. Nem csupán új állás megszerzését lehet célként kitűzni, hanem a munkahelyi munka hatékonyságának javítását is. "Naponta legfeljebb három kávészünetet tartok.", "Minden meetingre készülök és megszólalok.", "Holnap angoltanfolyamot kezdek." Ilyen és ehhez hasonló fogadalmak születnek. Kilencven százalék nem válik valóra, ám némi tudatossággal lehet eredményeket elérni.

Mielőtt megfogalmazzuk idei karriercéljainkat, vegyük át, jól érezzük-e magunkat a munkahelyen és mennyire tartjuk stabilnak pozíciónkat. Meg vagyunk-e elégedve a kapott munka minőségével, érdekességével? Versenyképes fizetést kapunk-e? Hová lehetne előrelépni a cégen belül? Ehhez mit kell tenni? Miben van lemaradásunk? Milyen kritikát kaptunk a legutóbbi értékelésnél? Tanácsos nagyító alá venni, mennyire stabil a munkahelyünk. Intő jel lehet, ha az adott iparág helyzete egyre kilátástalanabbá válik, ha a cég elveszíti bevételeinek jelentősebb részét biztosító megrendelőjét, ha apránként, de fokozatosan csökkentik a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatásokat (cafeteria-rendszer).

Reális célokat fogalmazzunk meg

Mielőtt mindent elsöprő ötletbörzébe és különböző fogadalmaink megfogalmazásába kezdenénk, nem árt a realitások talaján maradni. A hirtelen felindulásból és pillanatnyi hangulat alapján született elhatározások aligha lesznek tartósak. Ráadásul teljesíthetetlen célok még rövidtávon is frusztrálóak lehetnek kitűzői számára. Célszerű tehát a fogadalmakat konkretizálni. Ha megfogható, már könnyebben realizálható. Az időzítés sem mindegy: ha nem kezdünk bele 72 órán belül fogadalmaink megvalósításába, hamar elillan a lelkesedés és terveink azonnal a feledés homályába merülnek.

Tudjunk nemet mondani!

Célkitűzéseink megvalósítása érdekében a nemet mondás művészetét is el kell sajátítanunk. Lesznek ugyanis pillanatok, amikor kollégáink vagy ismerőseink a régi mederbe terelnének vissza. Fontos, hogy az új célok megvalósítása közben ünnepeljük meg a mérföldkövek elérését. Aki így motiválja magát menet közben, az nagyobb célok kitűzésére is képessé válik.

Írjuk össze a céljainkat!

Segíthet, ha célkitűzéseinket papírra is vetjük - így még inkább tudatosodik bennünk, mi mindenért dolgozunk és teszünk erőfeszítéseket az új évben. Szintén növeli az elköteleződést, ha céljainkat elmondjuk másoknak. Az írásba foglalás és az elkezdés után lényeges, hogy időről időre ellenőrizzük, hol tartunk a megvalósításban. Ha nem valós a célkitűzés, akkor módosítani kell rajta. Érdemes szankciókat is kilátásba helyezni a terv nem teljesítése esetén.

Miről szólhatnak a munkahelyi karrierfogadalmak?

 • Hatékonyabb munka (jobb időgazdálkodás, kevesebb megszakítás, prioritásokra fókuszálás)
 • Jobb eredmények
 • Előrelépés a cégen belül
 • Tudatosabb kapcsolatépítés és -ápolás
 • Jobb munkahelyi konfliktuskezelés
 • Transzparens munka, az eredmények láttatása a vezető előtt
 • Az állás stabilizálása, nélkülözhetetlenné válás
 • Munkahelyváltás, illetve annak tudatos előkészítése
 • Képzésekre fókuszálás (nyelvi, szakmai, kompetenciaképzés, új irányba indulás)
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter