Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Rendkívül jók a BME-n végzettek munkaerő-piaci kilátásai

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2011-ben végzettek 70,8 százaléka fél-egy évvel a diplomaszerzést követően már dolgozott, és 3 százaléka volt a munkanélküli - derült ki az intézmény MTI-hez eljuttatott felméréséből. A legjobb keresetre a villamosmérnökök számíthattak.

A 2011-ben végzettek körében a foglalkoztatottak aránya az egy évvel korábban mért értékhez képest lényegében nem változott. A 2007-ben és 2009-ben végzettek elhelyezkedését is vizsgálták: a 2009-ben végzettek között a korábbi felméréshez képest a foglalkoztatottsági arány csökkent, mert emelkedett a nappali tagozatos hallgatók aránya, és több lett a munkanélküli, de az ő arányuk még így is alatta marad az egyetemi végzettségűek országos munkanélküliségi rátájának. Mint megjegyezték: az egyetemi végzettségűek országos munkanélküliségi rátája 2012. II. negyedévében 3,8 százalék volt.

A 2007-ben végzettek esetén a korábbi felméréshez képest az inaktívak (főként a GYES-en, GYED-en lévők) aránya növekedett. A munkanélküliek aránya a korábbi felmérések adataihoz képest nem változott, és szintén jelentősen kisebb volt mint az egyetemi végzettségűek országos munkanélküliségi rátája.

A 2011-ben végzettek közül azok, akik az első munkahelyet az abszolutórium megszerzése után kezdték el keresni, általában 4 hónap alatt találták meg, ami alapvetően megfelel a korábbi évek adatainak. A válaszadók 7,8 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett teljes állású munkaviszonnyal. A munkát keresők 37,5 százaléka azonnal vagy egy hónapon belül talált állást, és további 42,7 százalék féléven belül.

A teljes munkaidőben alkalmazásban álló szellemi foglalkozásúak - KSH terminológia szerint - számított havi nettó átlagkeresete 2012. II. negyedévében mintegy 190 ezer forint volt a 2011-ben végzetteknél. A 2009-ben diplomát szerzők esetében 284 ezer forint, a 2007-ben végzetteknél 325,5 ezer forint volt ez az összeg. A legmagasabb keresetre a villamosmérnökök számíthattak, a 2011-ben végzettek bruttó 241 ezer, a 2009-ben végzettek bruttó 364 ezer, míg a 2007-ben végzettek bruttó 400 ezer forintos fizetést jelöltek meg.

A felmérés szerint a 2007-ben végzett közül mintegy 2000, a 2009-ben diplomához jutók közül mintegy 2900, és a 2011-ben végzők közül mintegy 3600 főt kerestek meg tavaly nyáron, a visszaérkezett kérdőívek száma 15-20 százalék volt.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A válság hatására az oktatás szerepe is felértékelődött

Idén a gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing volt a két legnépszerűbb alapszak. Teljes cikk

Emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma

Idén is a gazdaságtudományi szakok voltak a legnépszerűbbek, az orvos- és egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma is nőtt. Teljes cikk

Pénzt kért a felvételért egy volt iskolaigazgató

A férfi jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől, hogy felvegye őket az ingyenes közoktatási intézménybe. Teljes cikk