Megjelent: 5 éve

Rövidebb lehet a nyári szünet, csökkenhet a tananyag

Az iskolai nyári szünetről, a Nemzeti alaptanterv módosításáról, tananyagcsökkentésről és a kilenc évfolyamos általános iskoláról is kérdezte az Index Czunyiné Bertalan Juditot, a köznevelésért felelős államtitkárt.

Czunyiné Bertalan Judit az Index kérdésére megfogalmazta: itthon tradicionálisan hosszú a nyári szünidő, és bár fontos a feltöltődés, a pihenés diáknak és tanárnak is, mégis mérlegelni kell, hogy a gyerekek elhelyezését hogyan tudják a szülők megoldani. Egy átlagos keresettel nem nagyon lehet egész nyárra befizetni táborokra, nyelvtanulásra egy, pláne több gyereket. Hozzátette: alaposan körbe kell járni a kérdést az infrastruktúrától a pedagógusok szabadságolásáig, de semmilyen döntés vagy döntés-előkészítés nincs.

A tantervvel kapcsolatban elmondta: "sok helyről hallani, sok szempontból megalapozottan, hogy túl sok az informatív, közlő jellege a Nemzeti alaptantervnek." "Az iskolának inkább arra kellene figyelnie, hogy a gyerek hogyan tud hasznosan válogatni a rázúduló információk közül. Vagy azt, hogyan tudunk olyan segítő alkalmazást kifejleszteni, amellyel a gyerek az interneten élményszerűen tanulhat. Ezek most a legfontosabb kérdések."

Hozzátette: ma van olyan iskola, ahol a tananyag kétharmadával sem végeznek a tanév végére, miközben ezt a mennyiséget az innovatívabb pedagógusokat tömörítő, jobb szociokulturális hátterű gyerekeket tanító iskolák meg tudják tanítani. "A tananyag csökkentésétől azt várjuk, hogy a fontos minimumot nagy biztonsággal és mindenhol rendesen meg tudják tanítani. Ahol pedig motiváltabbak a diákok és a tanárok, ott mindig meg lehet ennél jóval többet is tanítani" - mondta el az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy mind a gyerekek, mind a pedagógusok digitális kompetenciáját is növelni kell.

A kilenc évfolyamos általános iskolával kapcsolatban egyeztettek szakmai testületekkel, szakszervezetekkel, vezető gimnáziumok igazgatóival, közoktatási szakértőkkel, a pedagóguskarral. A véleményeket összegezték. "A lényeges pontok összehasonlításával, elemzésével vagyunk olyan állapotban, hogy ha a kormány foglalkozni akar ezzel, akkor ezek alapján tud" - jegyezte meg Czunyiné Bertalan Judit.

"Abban a szakma is megosztott, hogy öt vagy éppen hat éves legyen az alsó tagozat, amikor a diákok a későbbi életükhöz nélkülözhetetlen kulcskompetenciákat szerzik meg. Abban viszont sokkal egységesebb az álláspont - és ezt nem én mondom, hanem az egyeztetéseken hangzott el -, hogy a lassabb, fontoltabb, elmélyültebb tanuláshoz ezekben az első években a tananyag radikális csökkentésére van szükség."

Index/Edupress
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter