Megjelent: 6 éve

Rugalmatlanságuk miatt keresnek kevesebbet a nők?

A diplomások közt már több a nő mint a férfi, mégis kevesebbet keresnek és kevésbé magasra jutnak. Amerikai kutatók szerint ennek a nők rugalmatlansága az oka – írja az Index.

Magyarországon a nők átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, de a jelenség világszintű. Claudia Goldin, a Harvard közgazdász kutatója új tanulmányában ezt próbálta megmagyarázni.

Azt derítette ki, hogy nagyon sok vállalat jutalmazza azokat a dolgozókat, akik mindig rendelkezésre állnak és képesek sokat dolgozni. És ezek többségében a férfiak. Tehát nem az előítéletek, hanem a munkahelyi viszonyok miatt keletkezik a különbség.

A férfiak kevesebb időt töltenek a gyerekneveléssel, ezért rugalmasabban tudnak rendelkezésre állni a munkahelyükön. A nők gyakrabban igényelnek atipikus foglalkoztatási formákat, emiatt drágábbak a vállalatnak, mint a terhelhetőbb férfiak. Ez különösen a pénzügyi, üzleti és a jogi területeken érvényesül a kutatás szerint, míg a tudományos és mérnöki területeken egyenlőbbek a munkabérek.

A helyettesítés és a feladatmegosztás nehézsége ezt csak fokozza: sok feladatot nem lehet két normál munkaidőben dolgozó között megosztani, azokat egy embernek kell felügyelnie – itt pedig a cégek olyan embert fognak alkalmazni, aki egyedül is elbír a feladattal.

A közgazdász szerint a gyógyszerészeknél pont azért van kisebb különbség a férfiak és nők keresete között, mert jól tudják egymást helyettesíteni. Más munkahelyeken viszont, ahol nem ennyire egyszerű a helyettesítés, nagyobb arányban csökkenti a munkaerő értékét a rugalmatlanság.

Más elméletek szerint a gyerekekkel otthon töltött, kieső évek miatt maradnak le a nők a fizetési- és ranglétrákon.

Index.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk