Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Simon Gábor: Egyszerűsített adminisztrációval létesíthető munkaviszony

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat egy új, könnyebbé tett adminisztrációval létesíthető munkaviszony szabályainak meghatározására irányul - mondta Simon Gábor szociális államtitkár a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a Parlamentben.

Simon Gábor közölte: a javaslat egyebek között a munkáltatók adminisztrációs terheinek csökkentését célozza, a papíralapú adminisztrációnak a gyorsabb és naprakész ellenőrzést lehetővé tevő elektronikus bejelentési kötelezettséggel való felváltásával.

A szociális és munkaügyi miniszter hozzátette: az új rendszer tehermentesíti a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet. Mint mondta, a jövőben négy esetben lehetne egyszerűsített adminisztrációval foglalkoztatni: a valódi alkalmi munka, az idénymunka, a magánszemély háztartásában végzett munka, és a közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony esetében.

A jövőben a munkavállalók az adott évben több munkáltatónál is létesíthetnek időkorlát nélkül, egyszerűsített foglalkoztatási keretbe tartozó munkaviszonyt - jelentette ki az államtitkár.

A miniszter közölte: a mezőgazdasági termelés sajátosságai miatt a növénytermesztési idénymunkánál az általánostól eltérő, egyszerűbb és rugalmasabb szabályozásra van szükség.

A növénytermesztési munkánál a munkaszerződés írásba foglalása akkor kötelező, ha a munkavállaló azt kéri, vagy ha a harminc napot meghaladja az alkalmazás időtartama - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is: az Országos Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta a javaslat egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló szabályait, a munkáltatói oldal támogatta azokat, míg a munkavállalói oldal tudomásul vette.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter