Megjelent: 2 éve

Sorra szűnhetnek meg a munkahelyek a Brexitig is

A Brexit miatt rövid idő alatt 3500-12 000 munkahely vándorolhat át Nagy-Britanniából az Európai Unióba a pénzügyi szektorban, hosszabb távon pedig ennél is több állás szűnhet meg - figyelmeztetett a londoni City egyik vezetője a parlament illetékes szakbizottságának ülésén.

A pénzügyi ágazat Nagy-Britanniában több mint kétmillió, csak Londonban 396 ezer embert foglalkoztat, s az ország bankjai, biztosítói és vagyonkezelői sorra nyitják meg irodáikat a kontinensen, hogy az Európai Unióból való kilépés után is ki tudják szolgálni az ügyfeleiket- írja a vg. hu. Eddig 1600 állás szűnt meg a Brexit miatt.

A City azt szerette volna, ha a két fél a kilépés után is kölcsönösen elismeri egymás szabályozóit és felügyeleti rendszereit. Theresa May kormánya azonban erről lemondott, s egyfajta „megerősített ekvivalenciamodellt” javasolt, ám Brüsszel ezt elutasítja. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója emlékeztetett, hogy az unión múlik, elfogadja-e az ekvivalenciát, és ezt csak abban az esetben teszi meg, ha a másik fél szabályrendszere legalább olyan szigorú, mint a sajátja. Ám ez Nagy-Britannia esetében nincs garantálva.

A pénzügyi szektornál is rosszabbul jártak a televíziós szolgáltatók, esetükben ugyanis alternatívát sem javasolt a kormány. Nagy-Britanniában 1200 nemzetközi tévécsatorna működik, amelyek az unió egész területén sugároznak. Engedély hiányában azonban kénytelenek lesznek áttelepülni valamelyik tagállam területére - figyelmeztette a bizottságot szakmai szövetségük vezetője.

Világgazdaság


  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter