Megjelent: 11 éve

Szakmák mérlegen: a falugondnok

Segít az idősek orvoshoz, gyógyszerhez jutásában, elviszi a gyermekeket iskolába, a kismamákat vásárolni. Mindeközben meghallgatja a helyben élők problémáit. Országszerte 1200-an vannak ők, a falugondnokok. Mi kell ahhoz, hogy ebben a pozícióban dolgozzunk? Hogyan telik a falugondnok egy napja?

A falugondnoki szolgáltatás Magyarországon egy kevéssé ismert szociális alapellátás, amelyet az ország legkisebb falvaiban és a tanyás térségekben működik. Az állami normatívával támogatott falugondnoki szolgálatok gazdái a helyi önkormányzatok, a szolgáltatást pedig a település jellegétől függően falugondnokok vagy tanyagondnokok végzik, akik a falu- vagy tanyabusszal járva segítik az ott élőket. Az idén húszéves hálózatban ma már több mint 1200 fő dolgozik. A munkakör egyfajta "hungarikumnak" számít, mivel külföldön nincsen ehhez hasonló gyakorlat, illetve Erdélyben már terjedőben. A falugondnokok feladata többek között az ebéd házhoz szállítása, a járóbeteg-szállítás, a receptek kiváltása, a gyerekek szállítása óvodába és iskolába, továbbá a település közéletében való aktív részvétel, rendezvények szervezésében való közreműködés.

Országos szervezetük is van, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség. A poszt betöltése sokkal többet jelent puszta sofőrködésnél - tudttuk meg Csörsz Klára ügyvezető társelnöktől. Nyolc általános, B kategóriás jogosítvány és egy falugondnoki képzés elvégzése elegendő a munkához. A falugondnoki szolgáltatás ugyanakkor a személyes jellege miatt bizalmi állás, ezért az alkalmazás feltétele általában a helyben lakás is.

Munkanélküliség helyett

Miért és kik választják mégis ezt a szakmát? "A falu- és tanyagondnokok nagy része férfi, mert időnként fizikai munkát is kell végezni. Többségük középkorú és 30 százalékuk a munkanélküliség után kerül a pályára. A jelentkezőket általában a segítő munka iránti elkötelezettség és a helybeli munkavégzés motiválja. Ez bizalmi állás. A hosszú ideje itt dolgozók nagy megbecsültségnek örvendenek az adott településen, ennél azonban többre hosszú évek után sem számíthatnak" - mondta Csörsz Klára. A falu- és tanyagondnokok közalkalmazottak, fizetésük meglehetősen alacsony. 2007-2008-as adatok alapján a pozícióban dolgozók 80 százaléka körülbelül havi bruttó 80 ezer forintot keres, ami alig magasabb a minimálbérnél. A munkaidő hivatalosan 40 óra, de ezt rugalmasan kell kezelni, mert ha a szükség úgy hozza, akkor hétvégén, vagy késő este is a rászorultak rendelkezésére kell állni.

Hogyan kerülhetünk ebbe a pozícióba?

A falugondnoki állást a helyben szokásos módon hirdetik meg: önkormányzati hirdetőtáblán, ha van, akkor helyi újságban vagy szórólapon. Mivel közalkalmazotti állásról van szó, a www.kozigallas.hu weboldalon is közzéteszik a lehetőséget az önkormányzatok. "Ez megtévesztő olyan szempontból, hogy azt a látszatot kelti, hogy az ország másik részéről bárki jelentkezhet, ha megtetszik neki ez a foglalkozás. Valójában azonban szinte kizárt, hogy falugondnokként valaki ne a helyi közösségből kerüljön ki. Ennek magyarázata, hogy helyi jelentkező is akad bőven, a helyi közösség pedig inkább az ott élőket részesíti előnyben" - számolt be a kiválasztási folyamatról Csörsz Klára.

A falugondnok egy napja

Nagyné Kasznár Judit már tíz éve dolgozik a 180 fő lakosú Somogycsicsó falugondnokaként. Végzettségét tekintve dísznövénytermesztő kertész, de amikor a falugondnoki pályára lépett éppen munkanélküli volt. Elmondása szerint döntését nem bánta meg, élvezi munkájának minden egyes percét. "Reggel 7-kor kezdenek ébredni az emberek és ezzel együtt a telefonhívások is ekkortól érkeznek. 8.30 körül indulok itthonról, addigra, akinek fuvarra van szüksége, az vagy idejön hozzám, vagy kiállnak az út szélére ezzel jelezve, hogy szintén szeretnének beszállni az autóba. Ekkor elviszem a legközelebbi városba az orvoshoz menőket, a kismamákat vásárolni és eközben ügyeket intézek azoknak, akik nem tudtak, vagy nem akartak ezért utazni. Ha szükséges elmegyek okmányirodába, vagy iratok recepteket az orvossal gyógyszereket váltok ki, és felveszem az ebédeket.

Amikor visszaértünk, ki is osztom azokat" - számolt be teendőiről Nagyné Kasznár Judit. Mint mondja, munkájában az elhivatottság motiválja. "Anyagilag nagyon nem éri meg, ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni." A hölgy elmondása szerint empátia és lelki terhelhetőség is kell a munkához. "Mindemellett az emberek számítanak a diszkréciónkra, tehát a falugondnok egy kicsit az adott település pszichológusa is."

Dorofejev Tamara
monster.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk